duminică, iulie 14 2024
Kenyanul Eliud Kipchoge a devenit primul om care a coborît sub bariera de două ore pe distanța unui maraton

# La aproape 35 de ani, Eliud Kipchoge mai avea de făcut un singur lucru pentru a fi considerat, pe merit, cel mai mare maratonist din istorie. Deținător al actualului record mondial (2h:01min:39sec), cîștigător a numeroase concursuri din categoria World Major Series, multiplu campion olimpic și mondial, Eliud Kipchoge a reușit pe 12 octombrie să alerge cei 42km195m ai maratonului într-un timp de 1h:59:40sec.

# Recordul său nu poate fi însă omologat deoarece a fost alergat în condiții speciale, pe o pistă din Prater (Viena), cu un aport clar al tehnologiei (vom detalia mai jos). Asta nu știrbește cu nimic însă din importanța performanței sale sportive. Coborîrea sub timpul de 2h pe maraton poate fi considerat, din multe puncte de vedere, un eveniment de importanța simbolică a coborîrii sub 4min pe distanța de o milă, acum 65 de ani.

# Dar să vedem principalele cifre ale performanței lui Kipchoge:

  • Tentativa sa de astăzi e a doua, după cea ratată de puțin acum aproape trei ani cînd pe pista circuitului de la Monza a realizat 2h:00min:25sec.
  • A alergat cu o viteză medie de 21,1 km/h sau de 2min:50sec / km. Nu a coborît niciun moment sub 2min:52sec. S-a alergat în circuit, parcurgîndu-se de patru ori o buclă de circa 9,5km, plus un mic ocol la fiecare trecere. Traseul, evident, a fost plat, cu doar 2,4m diferență de nivel cumulată.
  • Timpii intermediari:

  • L-a însoțit pe parcurs o echipă de nu mai puțin de 42 de paceri (iepuri), cu toții alergători de top, printre care mai mulți campioni olimpici (lista completă e aici). Ei au alergat în dispozitiv sub formă de V, în fața lui, pentru a-l proteja de vînt. A fost oricum o frumoasă muncă în echipă, pacerii menținînd – prin rotație – tempoul necesar pînă cu 500m înainte de linia de finiș (pentru a nu știrbi cu ceva din superbul sprint de final al lui Kipchoge) și îmbrățișîndu-l și felicitîndu-l pe kenyan, cu entuziasm după ce a acesta a terminat cursa.

# Și acum, cîte ceva, despre ajutorul uman (în afara pacerilor) și cel tehnologic. Întîi de toate, spre deosebire de concursurile oficiale unde alimentarea se face de pe mesele de pe traseu, la Viena Kipchoge a primit băuturile de hidratare și gelurile energetice direct de la antrenorul său, din mers.

Apoi, Eliud Kipchoge a alergat în ultimul model de încălțări Nike AlphaFly, care – datorită unei plăci de carbon introdusă de-a lungul tălpii – oferă o energie suplimentară la recul (detalii aici), iar studiile arată că performanțele cresc cu circa 4% datorită acestei inovații). Un alt punct de vedere critic pe acest subiect, de la un cunoscător, aici.

Totodată, în fața lui Kipchoge a alergat o mașină electrică care a mai redus  (e greu de estimat cu cît, dar clar a făcut-o) din frecarea corpului atletului cu aerul. Din mașină s-a proiectat și o rază laser care i-a indicat lui Kipchoge în permanență care este linia ideală a traseului de urmat. Există specialiști care spun (vezi site-ul Sportsscientists.com)că efectul de drafting (statul la plasă, în spatele mașinii) ar duce la îmbunătățirea cu circa 2sec/km a timpului.

# Dincolo de superbul efort fizic al lui Eliud Kipchoge, evenimentul la care acesta a participat a fost și unul de marketing.

Cursa a fost organizată și susținută de către Ineos, gigantul britanic în domeniul petrochimiei şi sponsorul lui Kipchoge, care a permis filmarea cursei doar cu propriile camere, a stabilit ziua şi orarul în funcţie de condiţiile meteo favorabile, precum şi un traseu care nu să prezinte imperfecţiuni.

# Cu o zi înainte de cursă, Eliud Kipchoge declara: ”Parcursul îmi place mult. Este plat, rapid, cu o ambianţă naturală, înconjurat de arbori. (…) Presiunea este mare, dar încerc să rămîn cât mai calm posibil. (…) Mesajul acestor tentative este că nimeni nu poate pune limite oamenilor. Limitele sunt mentale.

La Viena este vorba de a scrie istorie, ca şi primul om care a păşit pe Lună. Nu este vorba de performanţă, ci de a marca oamenii şi de a schimba starea lor de spirit”.

 

# După cursă, Kipchoge scria pe contul personal de Twitter:

Comments

comments

Previous

Coros Apex. Un ceas de luat... la mână

Next

Kosgei. Nou record mondial la maraton feminin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also