luni, octombrie 21 2024

Maratonul de la Boston a fost cîștigat de kenyanul Geoffrey Mutai într-un timp incredibil: 2h:03min:02sec. Este cel mai rapid timp înregistrat vreodată pe distanța maratonului, însă nu va putea fi recunoscut drept record mondial deoarece cursa de la Boston este una pe un traseu preponderent în pantă descrescătoare și, în plus, a bătut vînt puternic, din spatele alegătorilor.

Conform standardelor internaționale, o cursă omologabilă pentru un record mondial trebuie să nu aibă o elevație descrescătoare de cel mult 1 metru pe kilometru. La Boston, traseul descrește pe verticală cu 135 metri. În plus, „punctul de start și de finiș ale cursei trebuie să se situeze pe o teoretică linie dreaptă între ele, lungă cu nu mai mult de 50% din distanța maratonului”. La Boston traseul este unul în linie dreaptă, pe direcția nord-est a orașului, iar vîntul a bătut în permanență din spate, dinspre sud-vest.

Acești factori au permis ca și al doilea clasat, Moses Mosop, un debutant, să înregistreze un timp extraordinar – 2h:03min:06sec, el fiind urmat de etiopianul Gebre Gebremariam și americanul Ryan Hall, cu 2h:04min:58sec.

Cursa s-a alergat într-un ritm năucitor. Pe prima jumătate – 1h:01min:57sec. A doua – 1h:01min:01sec, lucru favorizat și de panta descrescătoare.

Deși probabil au contat, factorii favorizanți (coborîrile și vîntul) nu trebuiesc totuși absolutizați. E drept că la Boston traseul e descendent, dar în fond e unul vălurit, care presupune și pante de urcat. Influența vîntului nu va putea fi vreodată cuantificată cu exactitate. Să fi contribuit acesta la obținerea unui timp mai bun cu doar cîteva secunde sau cu un minut? Nimeni nu poate spune cu exactitate.

Interesant este și faptul că pînă acum – adică în ultimii zece ani – timpii medii pe traseul de la Boston au fost cu mult mai slabi decît media înregistrată la alte curse importante. Tabelul de mai jos, preluat de pe SportsScientists, vorbește de la sine.

Cert este că timpul lui Mutai, ca și cel al lui Mosop reprezintă ceva extraordinar, care cred că anunță faptul că în curînd vom putea asista la doborîrea recordului mondial la maraton. O să fie o interesantă toamnă a maratoanelor.

Comments

comments

Previous

Știri pe fugă. Kenya. Etiopia.

Next

La moartea unui umil superstar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also