joi, martie 28 2024

Sportivii est-africani continuă să domine autoritar probele de maraton

La fel s-a întîmplat și la Campionatul Mondial de Atletism, care se desfășoară la Eugene (Oregon, SUA), unde sportivii din estul Africii (îndeosebi etiopieni) sau cu origini în acea zonă, au dominat autoritar proba de maraton.

Cel mai impresionant rezultat l-a obținut etiopianca Gotyom Gebreslase care a cîștigat cursa de 42,195km cu un nou record al competiției, respectiv într-un timp de 2h:18min:11sec. Cu un sprint irezistibil, Gebreslase a terminat cu 9 secunde înaintea kenyencei Judith Jeptum Korir și cu mai bine de 2min înaintea israeliencei (naturalizată însă, keniancă prin naștere) Lonah Chemtai Salpeter (2h:20min:18sec). Să mai spunem că în primele 10 alergătoare au fost totuși și 5 din afara Africii, respectiv trei americance, o japoneză și o mexicancă. Toate rezultatele se găsesc aici.

În proba masculină, aurul a revenit tot unui etiopian, Tamirat Tola, care a terminat cursa cu timpul de 2h:05min:37 sec. Medalia de argint a revenit compatriotului său Mosinet Geremew, vicecampion mondial în 2019, la 1min:09 sec. de învingător, în timp ce bronzul a fost adjudecat de belgianul (tot prin naturalizare, altfel născut în Somalia) Bashir Abdi, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Tokyo, la 1min:13sec. Să notăm surprinzătorul loc 4 obținut de canadianul (de rasă europoidă) Cameron Levins (2h:07min:09sec) și că în primii zece s-a mai strecurat un brazilian, în rest numai sportivi africani sau cu origini africane. Toate rezultatele se găsesc aici.

Pentru Tola (30 ani), vicecampion mondial în 2017 la Londra, medaliat cu bronz olimpic la 10.000 m în 2016 la Rio de Janeiro, este primul titlu major, cîştigat în absenţa campionului incontestabil al acestei discipline, kenyanul Eliud Kipchoge. Acesta a anunțat că va concura în toamnă, la Berlin.

Comments

comments

Previous

Cum e cu “lombagia acută mixtă activată musculo-ligamentar”

Next

Recomandare. Festivalul Sporturilor Greenfield Băneasa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also