vineri, martie 29 2024

Toată lumea ştie că metabolismul se modifică odată cu vârsta. La câţiva ani după Revoluţie, când au apărut supermarketurile, eram tânăr şi posesor de metabolism vioi şi optimist. Doamne, când îmi aduc aminte cu ce umpleam coşurile de la primul Metro apărut in Bucureşti!

Numai otrăvuri grase, sau dulci, sau şi grase şi dulci simultan, şi toate foarte, foarte gustoase.

de Viorel Ghiță-Grizon

A trecut o eternitate de când n-am mai mâncat icre cu ceapă sau Nutella (amestecuri omogene de colesterol, hipertensiune, infarct, ACV si burtă revarsată peste curea).

Ca să nu mai amintesc de sticle, pet-uri sau doze şi despre conţinutul lor absolut toxic si plin de calorii bune rău.

Singurele care nu îngrăşau erau ţigările. Iar metabolismul meu făcea față cu succes ajutat de cele 40-50 de ţigări/zi, (pe vremea aia toate ţigarile erau ieftine şi falsificate) şi nu mă îngrășam deloc.

Dupa ce am trecut de 40 de ani şi m-am lăsat de fumat (cele două date au coincis oarecum), metabolismul meu a aderat la Sindicatul Metabolismelor de Vârsta a Treia şi a intrat în grevă generală. Şi am pus vreo opt kilograme în trei luni.

Conţinutul coşurilor de la Metro a început să se modifice cantitativ şi mai ales calitativ, îndreptându-se spre hrană sănătoasă şi fără nici un gust. Astăzi nici nu mă mai deranjez până la Carrefour. Mă duc la primul Mega Image şi iau câteva frunze şi vreo două mere. Şi tot mă îngraş. Metabolism păcătos. Depune fără pauză chiar când respiri sau doar când te gândeşti la măncare.

Cred că dacă aş sta pe un cântar şi aş privi o emisiune cu Jamie Oliver, cântarul meu nesimţit ar creşte cu cîte 100 de grame la fiecare cinci minute. Iar la sfârşitul filmului aş fi gras şi flămînd.

De aceea vă lansez un mesaj încurajator dar plin, totuşi, de invidie: Mâncaţi acum, când sunteţi tineri şi puteţi slăbi doar cu trei-patru antrenamente de alergare pe săptămână. Ca să nu vă pară rău mai târziu.

Comments

comments

Previous

Recomandare: Aventură la Gyilkosto Adventure Race

Next

Diagonala nebunilor – ziua 1

4 comments

  1. Pentru ca iti plac observatiile critice ca sa te corectezi (prietenii stiu de ce!) am sa iti fac cateva, nu cate ar trebui ca sa nu te demobilizez: ai amestecat titlul cu sfaturi marca dr. Bilic si in final din toata aceasta amestecatura a iesit un mesaj contorsionat care se mai vrea si incurajator. Cum eu caut mesajul in ceea ce spui in scris, asta am gasit, un mesaj contorsionat. Daca ai fi spus doar in viu grai as fi fost mai indulgenta ca vorba aia, verba volant…
    Niciodata, la nici o varsta, nu trebuie sa mananci ca sa ai ce slabi la antrenament. Prin asta dereglezi metabolismul. Trebuie sa ajungi ca mancarea sa nu-ti fie o obsesie. Nu traiesti pentru a manca ci mananci pentru a trai.
    Daca tu mananci frunze si mere de la Mega Image nu inteleg cum ti-ai modificat calitativ cosul orientandu-l spre hrană sănătoasă. Merele se iau din piata ca si legumele, niciodata din supermarketuri care le importa. De ce hrana sanatoasa nu are nici un gust? Aici ar fi o alta discutie iar intrebarea e retorica.
    Mai bine ai fi scris despre metabolism la diferite varste dupa modelul bancurilor cu un subiect prezentat la diferite varste, de exemplu:

    Se organizeaza intalnirea de 10 ani:
    – Unde serbam intalnirea de 10 ani?
    – La restaurantul Moldova, acolo sunt niste chelnerite misto, cu fuste mini si tatele mari!

    Se organizeaza intalnirea de 25 ani:
    – Unde serbam intalnirea de 25 ani?
    – La restaurantul Moldova, acolo se gateste foarte bine si portiile sunt mari!

    Se organizeaza intalnirea de 35 ani:
    – Unde serbam intalnirea de 35 ani?
    – La restaurantul Moldova, acolo se poate manca dietetic si au si meniu vegetarian!

    Se organizeaza intalnirea de 45 ani:
    – Unde serbam intalnirea de 45 ani?
    – La restaurantul Moldova, acolo este si rampa pentru carucior cu rotile!

    Se organizeaza intalnirea de 50 ani:
    – Unde serbam intalnirea de 50 ani?
    – La restaurantul Moldova!
    – Vai ce bine! Acolo n-am mai fost niciodata!

    Subiectul ales nu e chiar intamplator. 🙂

  2. foarte originala scriitura! nu regret decat faptul ca articolele tale sunt prea scurte…:)

    cam mare adevar in cele spuse, si eu simt ca nu mai e asa prietenos si de gasca metabolismul, cum era la 20 de ani; acum si daca ma uit pe o revista culinara, a doua zi am deja colacei la burtica…

    din pacate, dupa 40 de ani, angoasele si starile noastre se schimba, destul de rapid si imprevizibil, iar daca n-ai starea necesara ptr a depune un efort fizic sustinut, e cam greu s-o iei din loc, chiar daca spiritul si-o doreste…dar, asta tine de pacea interioara si de echilibrul fiecaruia….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also