vineri, martie 29 2024

Fără îndoială, în cadrul unei Olimpiade, unul din evenimentele care magnetizează atenţia este cursa de 100m plat. La ediţia de la Londra ritualul pentru încoronarea celui mai rapid alergător va debuta cu calificările în data de 4 august, va continua cu semifinalele în data de 5 august şi va culmina cu finala din aceeaşi zi la 23:50 (ora Bucureştiului). În mai puţin de 10 secunde electrizante – care ard luni şi chiar ani buni de pregătire – vom afla cine va purta timp de patru ani laurii olimpici ai celui mai rapid om de pe Terra.


de Daniel Marinescu

Chiar! Care este cea mai mare viteză înregistrată vreodată de o fiinţă umană? Recordul mondial stabilit de Usain Bolt la Berlin în 16 august 2009 este cu siguranţă baza de calcul a unei astfel de performanţe. 9,58s i-au fost necesare lui Bolt pentru parcurgerea celor 100 de metri. Aceasta înseamnă o viteză de 37,58km/h. O viteză medie.

Dacă vrem să aflăm cea mai mare viteză cu care s-a deplasat vreodată în alegare un semen de-al nostru atunci va trebui sa analizăm această cursă şi să-i determinăm apogeul.

În analiza pusă la dispoziţie de IAAF putem observa că Bolt a accelerat în mod susţinut până la 60m, a atins viteza maximă între 60 şi 70 de metri şi apoi a pierdut uşor din viteză până la final. De fapt aceasta este amprenta tipică a oricărei curse de 100m plat. Viteza maximă poate fi menţinută maxim 10-15m motiv pentru care strategia de cursă şi dozarea judicioasă a efortului – oricât de surprinzător poate părea pentru maratonişti – pot fi uneori elementele decisive în cursele de 100m plat.

Pentru parcurgerea intervalului de 10m în care a atins viteza de vârf i-au fost necesare 81 sutimi de secundă. Pentru 10 metri! Aceasta înseamnă o viteză de 44,44 km/h. Sau 1:21 min/km în măsuri de maratonist. Pentru a atinge pragul de 45km/h ar fi trebuit să alerge cu o sutime de secundă mai puţin, adică 10m în 80 de sutimi.

O sutime de secundă… mare… cât o carieră.

Nu-mi pot refuza un exerciţiu de imaginaţie… în ţara vecină de la sud care abundă în zone cu restricţii de viteză Bolt nu ar putea alerga în voie şi ar fi nevoit să încetinească pentru a nu fi sancţionat de aparatele radar.

Revenind, în finala de duminică avem ocazia să urmărim şi un alt vitezoman celebru. Blake. Yohan Blake. Conaţionalul lui Bolt s-a impus constant în ultimul sezon conducând la situaţia paradoxală în care… o fi Bolt cel mai bun sprinter mondial însă nu este şi cel mai bun sprinter jamaican.

În cadrul turneului preolimpic (Jamaican Olympic trials) Blake s-a impus pe stadionul naţional din Kingston cu 9,75s faţă de cele 9,86s ale lui Bolt care a evitat pe ultimii metri un inimaginabil loc trei impunându-se cu numai două sutimi în faţa lui Powell. Da, şi eu m-am gândit la acelaşi lucru… un soi de finală mondială. Ce-or mai bate drumul până la Londra!

Aşadar duminică noapte cel mai rapid om al planetei pe care o sutime de secundă îl desparte de pragul lui 45km/h se înfruntă cu cel mai în formă atlet al momentului. Într-o companie selectă, în care surprizele nu sunt excluse…

Faas…

Foto: usainbolt.com

Comments

comments

Previous

Porumbeii albi ai “Generalului”

Next

Premii, premii la Iorgovanu Night Run!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also