joi, aprilie 18 2024

Nou record olimpic la Londra în proba de maraton feminin. Pe o vreme ploioasă și pe un traseu deloc prielnic (sinuos, cu multe curbe strânse, suprafață dură), etiopianca Tiki Gelana a reușit să câștige medalia de aur cu timpul de 2h:23min:07 sec, ceea ce înseamnă cu șapte secunde mai bine decât precedenta cea mai bună performanță olimpică.

Victoria lui Gelana este o surpriză și nu prea. Aflată în grupul celor șase sportive cu performanțe de sub 2h:20min care au luat startul la Londra, Gelana avea drept cea mai bună performanță personală un 2h:18min:58sec, realizat la Rotterdam în acest an.

Etiopianca în vârstă de 25 de ani (e născută pe 22 otombrie 1987) a făcut o cursă tactică, menținându-se tot timpul în plutonul fruntaș și sprintând decisiv pe ultimul kilometru.

Ea a fost urmată de o altă sportivă africană, respectiv Priscah Jeptoo (Kenya, PB: 2h:20min:14 sec), care a reușit un timp de 2h:23min:12sec. Marea surpriză avea însă să fie realizată de rusoaica Tatiana Petrova Arhipova, care a prins ultima treaptă a podiumului (cu 2h:23min:29sec), reușind să o depășească pe marea favorită a cursei, kenyanca Mary Keitany.

Reprezentantele României, Constantina Diță (campioană olimpică, Beijing 2008) și Lidia Șimon (vicecampioană olimpică, Sidney, 2000), au avut o comportare onorabilă. Șimon a ocupat locul 45, cu un timp de 2h:32min:46 sec (cel mai bun timp al sezonului pentru ea) în timp ce Diță s-a clasat pe locul 86, cu timpul de 2h:41min:34sec.

Una peste alta, finala olimpică a fost o cursă nu extrem de spectaculoasă, desfășurată într-un ritm mediu, care a ținut cont de condițiile nefavorabile de desfășurare. Au lipsit momentele spectaculoase, asta deoarece s-a mers mult timp în pluton compact, abia pe la jumătatea cursei desprinzându-se grupul sportivelor africane, care ulterior s-a răsfirat.

După cum am mai spus, marea-marea surpriză este apariția Tatianei Petrova, o sportivă care aleargă maraton abia din 2009 și care nu are nicio performanță anterioară notabilă (în 2009 a câștigat maratonul de la Los Angeles, iar anul trecut s-a clasat a treia la Tokyo. Înainte de Londra, cea mai bună performanță anterioară a sa fusese 2h:25min:01sec).

Cam atât pe moment.

Comments

comments

Previous

Duminică suntem toți maratoniști de canapea!

Next

Run. Midnight Run

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also