joi, martie 28 2024

Despre cum s-a alergat prin câteva din orașele lumii.

cornord
* Peste 41 de mii de alergători din 118 țări s-au înscris anul acesta la a 30-a ediție a maratonului de la Viena. Pentru al treilea an consecutiv, unul dintre cei mai mari alergători ai lumii, etiopianul Haile Gebrselassie a participat la proba de semi-maraton, pe care a câștigat-o cu un timp de 01h:01min:14sec. Proba clasică, pe distanța de 42,195 km a fost dominată de kenyeni, care au câștigat atât la masculin (Sugut Henry – 02h:08min:19sec) cât și la feminin (Cheyech Flomena  02h:24min:34sec). Trebuie remarcată și performanța româncei de 22 ani, Liliana Danci, care a terminat pe locul 10 la maraton, cu un timp de 2h:56min:26sec. Pentru Viena maratonul este și un important factor economic, generând peste 79.000 de nopți de cazare.

* Deși este una dintre cele mai căutate curse din lume, datorită traseului său plat, care permite obținerea de rezultate personale cât mai bune, anul acesta maratonul de la Rotterdam nu a dus la noi performanțe. Competiția a fost câștigată la masculin de etiopianul Tilahun Regassa, cu timpul de 2h:05min:38sec, care a început foarte tare, dar a încetinit vizibil pe a doua jumătate a cursei, influențat probabil și de căldură. La feminin prima a trecut linia de sosire kenyanca Jemima Jelagat – 2h:23min:27sec. Deși s-a dus cu speranțe destul de mari la Rotterdam, atleta Adriana Pârțea-Nelson (ce  concurează pentru SUA) a abandonat cursa. În schimb, Simona Maxim, ce concurează pentru Belgia a termina pe poziția a opta, cu un record personal de 2h:37min:07sec.

* Competițiile majore de maraton sunt prilejuri de sărbătoare publică, cu zeci de mii de oameni pe străzi, aplaudând efortul atleților. Tot zeci de mii de oameni, de data aceasta pe stadion, au fost prezenți și la maratonul desfășurat la Pyongyang, capitala Republicii Populare Democrate Coreene (Coreea de Nord). Cursa este una de tradiție, ținându-se de fiecare dată în apropierea datei de 15 aprilie, zi care marchează data de naștere a liderului nord-coreean Kim Ir Sen. Imagini de la această competiție în fotografia de sus (foto: AP) și într-un reportaj al agenției Reuters.

Comments

comments

Previous

Știri pe scurt

Next

Atentat cu bombă la Boston?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also