marți, iunie 18 2024

Probabil că ați auzit de cunoscutul cardiolog american, cel care a creat testul de efort care îi poartă numele: Testul COOPER.

Și astăzi testul lui, care constată rezistența la efort, este folosit în țara noastră pentru testarea jucătorilor și a arbitrilor de fotbal și deseori provoacă mari necazuri arbitrilor care nu sunt bine pregătiți, fiindcă fără el nu pot obține licența de arbitraj.

de Silviu Dumitrescu

Seriozitatea lui prezintă garanția că întâmplarea care o relatează în una din lucrările lui – o adevărată minune – s-a petrecut cu adevărat. Astfel, unul din pacienții lui, destul de tânăr, suferind de o cardiopatie ischemică avansată (angină pectorală) care nu-i mai permitea nici să meargă mai repede sau să urce o scară din cauza sufocării, în disperare, s-a hotărât să-și pună capăt zilelor.

Dar mai întâi, grijuliu cu familia lui, își face o asigurare pe viață; și fiindcă asigurarea nu se plătea în cazurile de sinucidere își cumpără un trening și pantofi de sport și seara se duce într-un parc din apropiere și începe să alerge.

După mai puțin de o sută de metri, epuizat, cade leșinat. Dar nu moare. A doua seară încearcă din nou și aleargă câțiva metri mai mult după care leșină din nou. Dar nici acum nu moare.

Și așa, seară de seară, tentativele lui de sinucidere se termină cu reveniri din leșin și cu metri în plus de alergare, nereușind să moară. După câteva săptămâni ajunge să alerge un kilometru, după doua luni participă la un cros popular, iar după doi ani termină un maraton!

Articol din volumul „Alergăm pentru sănătate – din tainele eforturilor fizice” (2008) de prof. Silviu Dumitrescu. Autorul este antrenor emerit de atletism și organizator al primelor ediții ale Maratonului Internațional București.

Comments

comments

Previous

Și ei vor ieși în stradă!

Next

iFitness. Comod. Calitate. Centură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also