marți, mai 28 2024

Performanța mondială pe distanța semimaratonului a fost îmbunătățită cu nu mai puțin de 20 de secunde

Mulți specialiști au estimat că recordul mondial va cădea. Întîi de toate, pentru că traseul și condițiile de concurs au fost potrivite pentru așa ceva: s-a alergat pe insula Al Marjan, în Emiratele Arabe Unite, la o temperatură de circa 18 grade și umiditate 59%. Apoi, valoarea participanților a fost foarte ridicată.

Să nu uităm, competiția s-a numit Rak Halfmarathon (de la Ras al Khaimah, numele autorității locale de turism).

În cursa feminină favorite erau, de departe, kenyanca Brigid Kosgei (actuala deținătoare a recordului mondial în proba de maraton) și etiopianca Ababel Yeshaneh Brihane (cea care s-a clasat a doua, în octombrie anul trecut, la Chicago, cînd Kosgei a realizat recordul).

Traseul cursei de pe insula Al Marjan

Cursa a avut o desfășurare palpitantă. Grupul era condus de un pacer (iepure) bărbat, care avea ca datorie să le conducă pe doamne într-un ritm care să rezulte la un timp final de 1h:04min:25sec (la momentul startului sub recordul mondial în cursele mixte, 1h:04min:51sec, deținut din 2017 de către kenyanca Joyciline Jepkosghei).

S-a pornit însă mult mai tare. La borna km 5 s-a trecut într-un ritm care ar fi dus la un rezultat final de 1h:03min:32sec. Marea majoritate a alergătoarelor cedează așa că în față rămîn doar cele două favorite, care se detașează treptat. Kosgei și Yeshaneh Brihane merg umăr la umăr pînă pe la km 15, cînd etiopianca accelerează și parcurge pe cont propriu ultima parte a traseului. Ea va încetini puțin (spliturile la fiecare 5k: 15min:07sec-15min:11sec-15min:23sec-15min:30sec. alte detalii aici) dar victoria îi va fi clară.

Timpul final al cîștigătoarei, Ababel Yeshaneh Brihane, și implicit noul record mondial feminin în cursele mixte: 1h:04min:31sec. Pe doi, cu un timp tot sub vechiul record, a venit Kosgei în 1h:04min:49sec (a fost prima sa înfrîngere într-o cursă, în ultimele 17 luni). Să mai spunem că recordul mondial în cursele exclusiv de femei este 1h:06min:11sec (detalii aici).

Premiul pentru cîștigătoare a fost de 50 de mii de dirhami (AED), adică vreo 60 de mii de lei. Dar suma va fi completată cu bonusuri pentru recordul mondial. Toate rezultatele se găsesc aici.

Să nu uităm: și acest nou record mondial a fost obținut de un sportiv care a alergat cu modelul Nike Vaporfly.

Comments

comments

Previous

El Ingles

Next

DHL Maraton. Start înscrieri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also