Info general

Alpinrunning. Nou record pe Aconcagua

Karl Egloff a doborât recordul FKT al lui Kilian Jornet de ascensiune a Aconcagua.

Karl

Vine de fapt din lumea oamenilor de munte, a alpiniștilor, o lume unde performanțele nu sunt căutate cu lumânarea, nici prezentate cu tam-tam.

Karl Egloff, un ecuadorian născut din tată elvețian, a reușit pe 19 februarie să doboare recordul FKT (Fastest Known Time) de urcare și coborâre fără oprire pe vârful Aconcagua. Timpul său: 11h:52min. Egloff, care are 33 de ani și doar de puțină vreme s-a apucat de alpinrunning, a reușit un timp cu aproape o oră mai bun decât cel realizat în decembrie de Kilian Jornet (12h:49min).

Alpinrunning este o formă relativ nouă (dar ce mai e nou în lumea de azi?) de a face ascensiune montană, cu minimum de echipament, deplasându-te cu cea mai mare viteză posibilă, în alergare, dar și folosind schiuri sau colțari pe porțiuni cu gheață sau zăpadă.

În 2013 Kilian Jornet a lansat proiectul ”Summits of my life” în care și-a propus urcarea și coborârea, cât mai repede posibil a unora dintre cele mai importante vârfuri din lume. Astfel, în iulie 2013 a ”bifat” Mont Blanc – 4810 metri înălțime – într-un timp record de 4h:57min:40sec, devenind primul om care a coborât sub 5 ore pe acest traseu. În august același an își trece în palmares și escaladarea (și evident coborârea) Matterhorn-ului  (4478 metri) într-un timp de 2h:52min, cu 20 de minute mai bine decât precedentul record.

De anul trecut, Kilian și-a mutat proiectul pe alte continente. În iunie a reușit parcurgerea unui traseu de urcare și coborâre a celui mai înalt munte din America de Nord, respectiv vârful McKinley/Denali (6,194 metri altitudine) într-un timp de 11h:48min. Un alt record, desigur.  Despre Aconcagua am pomenit mai sus, acum recordul său a fost doborât.

Proiectul ”Summits of my life” continuă în 2015 cu preconizata atingere a altor două vârfuri: Elbrus (5642m) și Everest (8848m).

Comments

comments

>
Previous post

Lore ipsum, cepe, pisici!

Next post

Știri pe scurt

Alerg.ro

Alerg.ro

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *