sâmbătă, iunie 15 2024

Pista de atletism ”Viitorul” din complexul sportiv ”Lia Manoliu” a fost refăcută și acum arată foarte bine. Alergătorii amatori nu prea au însă motive de bucurie.

pi0
Luni (16 noiembrie), în ultima zi a sa ca ministru al Tineretului și Sportului (MTS), Gabriela Szabo a participat la inaugurarea pistei de tartan din cadrul Complexului Sportiv Național ”Lia Manoliu”. Lucrările au durat câteva luni bune.

Szabo a refuzat să taie panglica și a lăsat, simbolic, această plăcere copiilor de la atletism, prezenți la festivitate. ”Sper ca investițiile în infrastructură și în promovarea sportului de masă să producă viitori campioni în anii ce vor urma”, a spus fosta campioană olimpică cu această ocazie.

Pista de atletism arată acum foarte bine: stratul de tartan arată impecabil, culoarele sunt clare, bine delimitate, s-au refăcut marcajele de distanță, a fost acoperit și culoarul de pământ (pentru unii aceasta nu e neapărat o veste bună), a devenit funcțională instalația de nocturnă.

Refacerea pistei e clar o veste bună pentru sportivi. Însă, numai pentru cei de performanță, de la cluburile sportive și loturile naționale, deoarece pentru amatori accesul pe pistă este condiționat (contra cost – 63 lei / lună și doar în anumite intervale orare).

Situația aceasta a generat, așteptat, nemulțumiri, deoarece până acum accesul pe pistă – deși reglementat în teorie – în practică era la liber.

Pentru a lămuri puțin situația am discutat cu Gabriela Szabo (care nu a putut vorbi la telefon, dar a răspuns extrem de succint întrebărilor Alerg.ro prin sms) și cu Ilie Constantin, de la baza sportivă.

Gabriela Szabo a spus următoarele:
– ”Taxa este modică. Nu știu exact la cât s-a stabilit, urma să fie de 60-65 lei / lună”.
– ”Taxa există pentru că așa e normal, peste tot în lume există o taxă, de întreținere etc”.

Discuția cu Ilie Constantin a fost însă mult mai lungă, dar o vom rezuma în continuare:
–    ”Pista de atletism nu e loc public. Suntem complex public național, nu suntem parc public”. (Notă Alerg.ro: Obiectul principal de activitate al Complexului Sportiv Național “Lia Manoliu” îl constituie administrarea bazei materiale destinată cu prioritate pregătirii loturilor naționale și olimpice precum și organizării competițiilor sportive de nivel național și internațional, conform aici).
–    ”Da, tariful pentru public va fi de 63 lei / lună, cu acces în fiecare zi, în anumite intervale orare, când nu își desfășoară activitatea sportivii de la loturi sau cluburi. În plus, avem tarif și pentru sportivii de la cluburile afiliate FRA – 50 lei / oră, iar pentru cele neafiliate – 124 lei / oră)

–    ”Nu putem să introducem modalitatea de plată la fiecare intrare pe stadion, deoarece nu avem posibilitatea tehnică să o facem. Nu avem oameni care să păzească și să emită bon pentu fiecare intrare. Nu avem fonduri pentru a angaja noi oameni, deși avem mare nevoie de asta”.
–    ”Folosim card de acces lunar și pentru a elimina suspiciunea că cineva și-ar băga bani în buzunar dacă s-ar putea plăti pe zi de acces”.
–    ”Accesul va fi controlat de către un bodyguard. Și eu o să fiu prin zonă, dar nu pot sta toată ziua pe pistă”.

p1

–    ”În alte părți, precum pe stadionul Dinamo, se poate cu plata la fiecare intrare pentru că probabil ei au personal care să supravegheze. Noi nu avem. Oricum, tariful nostru, dacă e să calculăm, ar fi tot cam de 2 lei / zi, cum e pe Dinamo”.
–    ”Să nu uit. Cei care își vor face abonament lunar vor avea acces gratuit și la sala de forță din apropiere. E sala mea”. (Notă Alerg.ro: Ilie Constantin a spus-o de parcă acesta era un favor personal).
–    ”Știu că mulți alergători amatori sunt nemulțumiți, dar nu avem ce să facem. Și până acum accesul era reglementat, dar am închis ochii și am lăsat pe toată lumea. Să știți că respectarea unui orar de acces a fost intens solicitată și de antrenorii de la loturi și cluburi, nemulțumiți că adesea nu își puteau desfășura activitatea în mod normal din cauza publicului. Cei de la cluburi nu vor picior străin”.

–    ”Trebuie să știți că de multe ori pe pistă intrau unii care nu aveau ce să caute acolo: veneau cu cărucioare de copii, încălțați de stradă, cu trotinete sau biciclete. Nu e normal”. (Notă Alerg.ro: datorită situației laxe, într-o vreme, pe pistă, s-au înregistrat numeroase furturi de/din ghiozdanele copiilor sau rucsacii sportivilor, inclusiv amatori, veniți să se antreneze).
–    ”Dacă doamna ministru transmite un ordin către noi ca accesul să fie public pe stadion, așa vom face. Până atunci, însă, nu avem cum să schimbăm lucrurile”.
–    ”Dacă eu cred că nu se va intra ilegal? Nu cred asta. Sunt convins că unii vor sări gardul, că vor păcăli gardianul, că așa e românul…”.

–    ”Repet, stadionul nostru nu e spațiu public. Alături, pe aleea din jurul Arenei Naționale este spațiu public, administrat de primărie. Dar nici acolo nu poți să te duci oricând. Dacă oamenii vor să alerge gratis pe stadion amenajat trebuie să ceară primăriei să le facă așa ceva…”.

Pe moment, am preferat doar să consemnăm opiniile autorităților. Vom reveni, într-un text ulterior, cu comentarii și un soi de concluzii.

p3

Foto: biciclistul.ro și Traian-Cristian David-Matei.

Comments

comments

Previous

Vegetarian sau omnivor?

Next

Avem o pistă. Cum procedăm (II)

4 comments

  1. Dragilor, acestui ilie constantin i-au dat putere acesti noi directori de ls csn lia manoliu, el(ilie constantin) nu este nici administrator de pista, nici de baza sportiva, este pur si simplu ca plopul, cum bate vantul, ce directori noi apar aici, hop si el cu limba in fundul si urechile lor, nu este nici sala lui de forta personala, este sala complexului, deci sa nu mai spuna nimanui chestia asta, e platit doar sa aiba grija de sala de fitness, este salariat si banii pe abonamente sa-i depuna la casieria institutiei, dar are interesul probabil sa vina cat mai multa lume la sala, si la pista, ca sa ia pe sub mana spaga, el are cheile de peste tot desi repet, in acte nu are treaba cu pista dansul ci dn-ul cojocaru de la bazinul de inot, care probabil de lene sa vina prin complex zilnic tocmai de la bazinul de inot (300 m),i-a spus (…) acesta sa se mai uite pe acolo, si el, lasat de directori care si ei sunt niste indolenti, se crede deja vreun sef de baza sportiva, uita ca el doar are grija de sala de fitness, care nu este a lui repet, sau cine stie ce altceva, vb in numele complexului si multe altele, proasta e lumea ca nu il intreaba: ba da tu cine esti de ne spui noua sa ne facem abonamente, ce treaba ai tu? ce interese ascunse ai tu? de ce conducerea te lasa sa vb in numele ei? bai ilie constantin, doamne fereste sa zici sa iti moara unu pe pista, sau in sala ta si familia lui sa fie desteapta, sa te traga la raspundere, dar probabil atunci, vei spune ca nu esti administratorul bazei si etc, te vei fofila, tine minte, esti un nimeni si ne-am saturat de tine si pt pista sa iei bani trebuie salvare acolo permanent, doctor, vestiare pazite nu asa cum sunt acuma, de se fura.

  2. Am acceptat să public comentariul de mai sus după ceva ezitări. Trec peste modul în care a fost scris (multe greșeli gramaticale, pe care le-am editat), însă ezitările au fost legate de faptul că respectivul comentariu conține nu doar păreri, ci și acuzații denigratoare. L-am publicat în cele din urmă pentru că pare să prezinte o realitate care nu este foarte clară / curată. Lucru pe care cu certitudine îl vom mai investiga. Pe moment, să spun doar că în discuția cu dl. Ilie Constantin i-am cerut de două ori să îmi spună ce funcție are, însă de fiecare dată a scăldat-o, menționând (așa cum se spune și în comentariul de mai sus) că administratorul bazei este dl. Cojocaru.

  3. Nu este in regula ca de pista de atletism viitorul sa se ocupe cineva care nu are de fapt treaba cu pista,si nu stiu daca ati observat,pe panoul unde este lasat regulamentul de ordine interioara plus nr de tel ale acestui ilie constantin,nu scrie cu exactitate nici cine a scris acel panou,anunt, nu este nici semnat sau stampilat de csn lia manoliu,nici langa nr de tel numele lui,fiindca el le-a scris,dar stiind ca nu are treaba cu pista in sinea lui,a ezitat sa isi treaca numele langa,sa-l vedeti cum le da celor de la intretinere comenzi,zici ca e cel putin director acolo,si prezinta la toti sala de fitness ca fiind sala lui si a familiei lui,ei bine,nicidecum a fi asa in momentul de fata,parerea mea este ca trebuie puricat acest om,caci parese,parese a avea interese ascunse legate de pista,ceva ceva este,altfel nu inteleg de ce se tot implica asa de mult,unde nu este treaba lui,sa aduca domne pe cineva cunoscator care sa aive grija,pai sa-mi ceara mie abonament el?cu ce drept?cine este el?auziti,sala plus pista gratis,promotie,de unde pana unde chestia asta,sa ne invite sa ne facem abonament, dupa ce vor face vestiare pazite,dupa ce vor pune banci noi,dupa ce vor aprinde tot timpul nocturna sa vedem seara pe unde alergam,dupa ce vor avea o salvare acolo in caz ca se face cuiva rau,cu medic,nu imi fac eu abonament ca prostul,vin sa alerg,si dupa ce imi termin alergarea observ ca nu mai am rucsacul cu lucruri cum de altfel se intampla f des,trebuie ca la supermarket,cutiute din acelea cu cheita sa inchizi si sa iti deschizi tu,cu o cheie care sa t i se dea atunci cand iti faci acel abonament,si pe care la sf cand inchei ab. sa o returnezi,au investit ceva bani nu zic,in aceasta pista si acest complex,dar pune tata ce sm scris mai sus si abia apoi,da,platim o taxa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also