miercuri, aprilie 24 2024

E noapte de catran, întreruptă cînd și cînd de fîșii de lumină. Lumină de jos, de la frontale,„licurici” purtați pe frunte de oamenii ce înaintează aplecați prin tunelul de întuneric, dar și lumină de sus, de la stelele ce spuzesc cerul. Mai este, e drept, și albul zăpezii. În rest, noapte, multă noapte. 

Concert polifonic de zgomote. Foșnet prelung, sacadat, ca un hîrșîit de rindea, al schiurilor de tură ce se preling pe zăpadă. Hîrș, hîrș. Tropăit estompat de pași. Mai lungi, mai apăsați, tîrșîiți, pași săltați sau pași chinuiți. Mii de pași pe zăpada bătătorită. Buf, buf. Și mai sunt respirațiile sacadate, șuieratul aspru al aerului ce iese năvalnic din piept, apoi gura ce se cască înnebunită după puțin oxigen în plus, nările dilatate. Întunericul e inhalat lacom o dată cu aerul, dar nu devine mai puțin. Hîrș, hîrș. Buf, buf, obsesiv.

Corpul alergătorului ce urcă muntele e ca o sculptură a penitenței. Aplecat mult în față, spre orizontală, de la povara efortului, dar căutînd de fapt, mereu, verticala. Trupul cocîrjat, mîinile ce bat aerul precum credinciosul ce înalță osanale, inima bubuind, osteneala, tremurul spasmotic al mușchilor, pașii tot mai grei, dar neopriți, toate acestea sunt dispuse pe orizontala umanului.  Înaintele, mai departele și promisiunea bună a finalului sunt pe asimptota verticală.

***

Circa 200 de alergători și schiori au participat la ediția a cincea a Postăvaru Night. În noapte, pe un traseu lung de circa 4.5 km, urcînd pieptiș din Poiana Brașov pînă mai sus de cabana Postăvaru. Cam 700 de metri diferență de nivel.

În treizeci de minute, sau 45 de minute, o oră, sau mai bine de o oră. Timp individual al unei forme de penitență auto-asumată, în numele bucuriei de la final. Bucuria de a fi alături de prieteni, departe de constrîngerile vieții cotidiene, dansînd sau povestind. Sau bucuria de a te lăsa îmbrățișat de aerul rece, de ceață, de senzația de zbor, pe schiuri, la coborîre, de a vedea cum ninge. Bucurii simple.

Competiția a fost cîștigată de Ciprian Bălănescu.

Comments

comments

Previous

Postăvaru Night. Merită.

Next

Eroare la un concurs BMW-Gazeta Sporturilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also