miercuri, decembrie 6 2023

Gauillaume Peretti a doborât cu 54 de minute un record al lui Jornet datând din 2009.
recordde Cosmin Năzdrăvanu

Kilian Jornet Burgada este un obişnuit al recordurilor de alergare. Ne-o demonstrează recordurile de viteză pe Kilimanjaro, Matterhorn şi Mont Blanc, dar şi reuşita lui de luna trecută, când Kilian a realizat cea mai rapidă ascensiune pe Muntele McKinley (Denali), cel mai înalt vârf din America de Nord. Până aici, nimic nou sub soare.

Însă a venit şi momentul ca timpii spaniolului să fie depăşiţi. S-a întâmplat aşa ceva luni, 7 iulie, când a căzut recordul obţinut de Kilian în 2009 în cadrul competiţiei GR20 (Grande Randonnée) (32h:54min).

Şi a căzut chiar într-un mod spectaculos, căci „vinovatul”, pe numele său Gauillaume Peretti, a reuşit să termine cea mai dificilă cursă de trail a Europei în doar 32 de ore, scrie u-trail.com. Adică 180 de kilometri care străbat Corsica de la nord la sud (cu 14.500 m diferenţă de nivel, anumite porţiuni ajungând la peste 2000 m altitudine). Mult? Puţin? De ajuns să precizăm că ruta aceasta poate fi făcută în mers în 15 zile, în mod normal, conform site-urilor de specialitate. Citeşte mai multe despre GR20.

Gauillaume Peretti este un francez de 28 de ani, îndrăgostit de munte. Prima sa cursă de trail a avut loc în 2003, iar zece ani mai târziu îşi anunţa dorinţa de a doborî recordul stabilit de Kilian Jornet la GR20.

„Reţeta” de succes a lui Gauillaume: cinci-şase antrenamente pe săptămână cu diferenţă semnificativă de nivel – 3000 de metri la sfârşitul anului trecut, ajungând la diferenţe de nivel de 8-10 mii de metri în perioada de dinaintea cursei. Antrenamentele au presupus alergări de 3-4 ore, adică de circa 30 de kilometri pe zi.

Foto: le-gr20.fr

 

Comments

comments

Previous

Hai la un concurs inedit!

Next

Alergare montană. Lângă podium

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also