luni, octombrie 21 2024

Cîteva idei și întrebări, plecînd de la un apel de sprijinire, de către stat, a evenimentelor sportive de masă

Nu sînt vremuri deloc ușoare. Inevitabil, pandemia de coronavirus a afectat și zona (nu aș spune industria) organizării de concursuri pentru sportivi amatori.

O relativ recent constituită Coaliție a Evenimentelor Sportive de Masă (CESM) a lansat o scrisoare deschisă către autorități centrale (guvern și ministerelor Economiei și respectiv Tineretului și Sportului) și cele locale (primăria București) prin care propune și solicită o formă de ajutorare a acestui sector pentru a depăși greutățile actuale, dar și pentru a crea ”planul după care evenimentele sportive vor reveni treptat după provocările pandemiei Covid-19”.

Pe scurt:

# CESM – din care fac parte preponderent organizatori de concursuri de alergare – consideră că ”evenimentele sportive de masă reprezintă motorul motivației publicului larg de a avea un stil de viață sănătos, de a practica sport și a se menține în formă, atât psihică, cât și fizică”

# CESM consideră că ”sportul de masă are un rol important în această perioadă” pentru a crea în rîndul oamenilor ”o stare de sănătate mai bună și un sistem imunitar puternic”. 

# Sugerînd o similitudine cu industria evenimentelor culturale, CESM ”consideră necesară includerea evenimentelor sportive de masă pe lista evenimentelor benefice pentru societate”.

# Și tot după modelul de sprijin propus pentru evenimentele culturale, CESM solicită o formulă de sprijin financiar, schemă de ajutor de stat sub forma unor micro-granturi (max 4000 euro pentru organizatori și 1000 euro pentru sportivi legitimați care au participat la minim 3 evenimente) și a granturi pentru organizatori (în valoare de max 25% din taxele, contribuții/donații încasate de acestea în anul trecut).

Nu știu încă ce ecou a avut această scrisoare deschisă. O reacție acum e întîrziată și de contextul politic, în condițiile schimbării guvernului. Cred însă că inițiativa trebuie luată în calcul și discutată. M-aș bucura ca guvernanții să considere fenomenul (repet, eu nu consider că este încă o industrie) evenimentelor sportive de masă unul care merită luat în calcul și sprijinit.

Aș vrea să fac însă cîteva observații cu caracter strict personal:

# ”Sportul de masă” e o idee / abordare perimată, inadecvată și – în actualul context – ineficientă. Acum se poate vorbi mai curînd de ”un stil de viață sănătos” iar în acest sens politicile publice ar trebui să se axeze pe ”alfabetizarea fizică” în cazul copiilor, pe contruirea unei infrastructuri pentru sport (stadioane și săli polivalente, piste de atletism, bazine de înot, piste de ciclism, patinoare etc) dar și pe politici de revitalizare urbană pentru a facilita activitățile fizice.

# În acest context, organizarea de evenimente sportive de masă devine doar o activitate (așadar, nu chiar ”motorul”) dintr-un lanț mai amplu de acțiuni și politici publice.

# Scrisoarea CEMS pleacă de la premisa că există o industrie a evenimentelor sportive de masă, iar actorii săi la nivel organizatoric (ONG-uri, firme și grupuri de inițiativă) ar trebui să aibă astfel ”o sursă de venit” din activitatea pe care o desfășoară. Există însă și o altă abordare în acest caz, una întîlnită în mai toate statele occidentale, acolo unde s-a cam reglementat rolul pe care trebuie să îl joace statul în sprijinirea sportului (profesionist și de amatori). La noi acest lucru încă nu s-a întîmplat.

# Așadar, mai peste tot, sportul pentru amatori (de masă) este preponderent o activitate benevolă, bazată pe principiile auto-guvernării, voluntariatului și sustenabilității. Desigur, autoritățile locale sau centrale contribuie în diverse forme la susținerea și practicarea sportului (infrastructură școlară sau comunitară, finanțări pe proiecte sau facilități fiscale etc) dar din punct de vedere organizatoric sportul este practicat la nivelul unor cluburi sau organizații care nu au ca obiectiv realizarea profitului, ci doar sustenabilitatea.

Cu sportul profesionist este o altă discuție. Oricum, rămîne să vedem ce se va întîmpla în continuare.


Cum considerați inițiativa CESM?
Foarte bună, e nevoie ca statul să ajute
Nu prea aș susține așa ceva
Nu mă pot pronunța
 
 
 
 
 
 



Created with Quiz Maker

Comments

comments

Previous

Kandie. Record mondial la semimaraton

Next

Arad. Jurnal de mișcare pe malul Mureșului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also