luni, iunie 24 2024

Exercițiile fizice intense aduc beneficii majore sănătății, arată un recent studiu, care subliniază că alergarea curselor de maraton poate să încetinească procesul de distrugere auto-programată a celulelor (denumit științific apoptoză).

Cercetători de la universitatea ‘Tor Vergata’ din Roma au analizat probe de sînge luate de la zece atleți amatori imediat după ce au alergat o cursă de 42 de km și au constatat că procesul de disoluție a celulelor este suspendat, relatează Science Daily.

„Apoptoza este o funcție fiziologică normală, care depinde de o mulțime de factori, dintre care unii pot fi influențați pozitiv de exercițiile fizice intense. Pentru prima dată am reușit să arătăm că mișcarea influențează familia de proteine a sirtuinei”, a declarat Gabriella Marfe, care a condus echipa de cercetători. „Sirtuina joacă un rol crucial în protejarea țesuturilor musculare și a oaselor, ca și a neuronilor, iar asta explică de ce exercițiile fizice și consumul caloric redus sunt benefice pentru încetinirea procesului de îmbătrînire”.

Autorii recomandă însă ca exercițiile dificile să fie realizate cu atenție, pentru că exercițiile fizice epuizante, fără sfatul unui specialist, pot dăuna sănătății.

Comments

comments

Previous

O alergare de o zi

Next

La crosul Poliției

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also