miercuri, aprilie 17 2024

Luni 15 noiembrie, pe contul său de twitter, deținătorul recordului mondial la maraton, ethiopianul Haile Gebrselassie, scria: “Am alergarea în sînge și am decis să continui. Anunțul făcut la New York a fost o primă reacție după o cursă dezamăgitoare”.

Știrea a fost confirmată și de managerul sportivului, olandezul Jos Hermens. „Lui Gebrselassie îi place să alerge, iar acest lucru reprezintă chiar viaţa lui.  Şi-a schimbat părerea. Nu se poate retrage doar pentru că a pierdut o cursă. După New York, el s-a gândit o săptămînă şi vrea să continue să alerge. Este în formă şi poate fi competitiv în următorii doi sau trei ani”, a declarat Hermens, citat de agențiile de presă.

Știrea revenirii lui Gebrselassie este oarecum neașteptată, dar nu poate decît să bucure pe amatorii de maraton. Cotidianul New York Times oferă cîteva speculații legate de cauzele care ar fi putut contribui la schimbarea planurilor etiopianului. Astfel, acesta ar fi decis să renunțe și pentru că ar fi resimțit numeroase presiuni politice în țara sa natală. Hermens nu s-a sfiit să spună că Gebrselassie ar fi avut telefoanele ascultate și ar fi primit amenințări.

Etiopia se pregătește de alegeri, în mai anul viitor, iar atmosfera politică e foarte încărcată. Un ziar independent etiopian a relatat că soția primului ministru și acoliții ai acesteia ar fi exercitat presiuni asupra lui Haile pentru a-i accepta ca asociați într-un business hotelier.

Cert e că, în țara sa, unde a investit majoritatea banilor cîștigați din alergare, Gebrselassie e o figură adulată. El are peste 600 de angajați în diferite afaceri derulate în Etiopia și tot aici a construit două școli. La un moment dat, nu a exclus posibilitatea de a intra în politică, după terminarea carierei sportive.

“Frustarea cauzate de accidentare și tensiunile politice probabil că l-au determinat pe Haile să reacționeze mai mult decît era cazul după maratonul de la New York“, a mai spus Hermens.

La 37 de ani, Haile Gebrselassie are două titluri olimpice în palmares, în proba de 10.000 m (în 1996 şi 2000) şi a câştigat patru titluri mondiale, tot pe această distanță. El este și deținătorul a 27 de recorduri mondiale, inclusiv al celui actual în proba de maraton (2h:03min:59sec).

Haile urmează să participe anul viitor la maratonul de la Tokyo (februarie) și își propune aurul la Jocurile Olimpice de la Londra. Deși supremația lui este greu de contestat, Haile a excelat pînă acum în probele de maraton unde și-a propus doar recorduri mondiale (și unde a alergat pe suprafețe plate și însoțit de “iepuri“), însă nu a cîștigat vreo competiție majoră în care să se fi înfruntat cu alți maratoniști de top.

Comments

comments

Previous

Revista Alerg #2 disponibilă online

Next

Tinerii sunt încurajați să facă sport

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also