luni, octombrie 21 2024

”No pain, no gain”.  Expresia aceasta o știe orice alergător de cursă lungă. Totuși, apare din când în când un Chris McDougall ce găsește în pustietate un întreg trib de tarahumara care aleargă mâncând pământul fără a ști ce-i durerea.  Este într-adevăr posibil să alergi distanțe lungi fără dureri?  Danny Dreyer este unul dintre cei care spun că da, iar pentru asta a inventat ChiRunning.

[Radu Rafiroiu]

Publicată pentru prima dată în 2004, cartea cu același nume introduce o metodă oarecum diferită de practicile convenționale.  Aceasta pune accent pe alergarea în sine și nu pe scopul urmărit.  Alergarea devine astfel scopul însuși.  Iar metoda este T’ai Chi, “mama” artelor marțiale.

copÎntr-o stare de relaxare alertă, practicantul analizează în permanență mesajele primite de la propriul corp în timpul antrenamentelor și corectează orice imperfecțiune pentru a reduce la minim consumul de energie.

Rezultate: maximum de eficiență într-o alergare care se vrea lipsită de dureri iar, în absența durerilor, reducerea riscului de accidentare.

Cartea este în bună parte o antiteză ChiRunning vs. (mai popularul) power running.  Definitoriu pentru power running, accentul pus pe unul sau mai multe scopuri de tipul ”vreau să alerg un maraton peste 4 luni” sau ”vreau să alerg un maraton în 4 ore este de natură să scadă concentrarea pe antrenamentul propriu-zis, să te facă să arzi etape iar astfel să riști accidentări.

Or, în cazul ChiRunning, focusul pe procesul în sine este de natură să reducă semnificativ acest risc.

Dar ce presupune un astfel de focus pe antrenament?  Totul are ca punct de pornire mesajele primite de la propriul corp în timpul antrenamentelor.

Practicant T’ai Chi, autorul poartă un permanent dialog cu corpul său care devine un veritabil partener de antrenament.  Nicio senzație nu este ignorată.  Orice urmă de disconfort este atent analizată, nu cu scopul de a trata efectul ci în vederea identificării și eliminării cauzei.  Iar durerea este un ”deal braker” ce impune întreruperea imediată a antrenamentului.

Pe principiul ia-o ușor, ChiRunning își propune o dezvoltare progresivă, cu pași mici, totul explicat foarte bine la nivel de legi ale fizicii.  Cartea convinge la capitolul run can be fun.

Dacă ești alergător de performanță iar durerea este parte din viața ta, nu cred că această carte ar adăuga plus-valoare.  Pentru cei ca mine, care aleargă de două-trei ori pe săptămână distanțe medii iar maratoanele îi fac să se întrebe ”la ce bun”, aceasta ar putea fi cea mai bună carte din categoria personal coaching.

ChiRunning se găsește la RUNink, bibliotecă sportivă destinată (deocamdată) mediului corporate.  RUNink își propune să încurajeze sportul într-un mod inedit, prin lectură de calitate. Biblioteca cuprinde în jurul a 150 de volume grupate pe 7 categorii – alergare, bicicletă, triatlon, alpinism, expediție, fotbal, tenis și nutriție.  Cărțile pot fi închiriate online odată deschis cont pe runink.ro.

Comments

comments

Previous

Revista Alerg #31

Next

Cum să ai o vacanță toridă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also