luni, octombrie 21 2024

World Athletics a anunțat primele decizii în ce privește folosirea modelelor de încălțări atletice care – prin tehnologia încorporată – ar aduce avantaj celor care le folosesc

Decizia forului internațional care reglementează competițiile de atletism era așteptată de mai multă vreme. Totul a plecat de la modelul Nike Vaporfly, folosit printre alții de ambii deținători la zi (feminin și masculin) ai recordurilor mondiale la maraton, care a creat numeroase controverse. Despre asta am scris pe larg aici.

Acum, în ultima zi din ianuarie, World Athletics a stabilit, printre altele:

  • modelul Nike Vaporfly Next% poate fi folosit în viitoarele competiții atletice, inclusiv la Jocurile Olimpice de la Tokyo
  • totuși, orice model viitor de încălțări de alergare va trebui, începînd cu 30 aprilie 2020, să fie disponibil pe piață (în magazine sau online) cu cel puțin patru luni înainte de a fi folosit la o competiție unde participă elite.
  • nu vor permise modele de încălțări – repetăm, în competițiile oficiale și la marile curse de maraton (n.e) – care au o talpă mai groasă de 40mm sau mai mult de o placă de carbon introdusă în talpă. Asta înseamnă că modelul Nike AlphaFly, folosit de Eliud Kipchoge la cursa sa de sub 2 ore, nu este eligibil (modelul ar avea o talpă de 36mm și trei plăci încorporate).
  • a fost stabilită o perioadă de moratoriu, pe termen nedefinit, în ce privește aplicarea de noi tehnologii, deoarece s-a constatat că există ”numeroase dovezi care arată că integritatea sportului poate fi amenințată de cele mai noi tehnologii”.
  • va crea un grup de lucru care va ghida cercetările în tehnologia de producție a încălțărilor de alergare

Comentarii. World Athletics a luat o decizie echilibrată. Nu a vrut să reglementeze în forță o piață dominată tot mai mult de competivitatea pusă sub semnul tehnologiei, dar nici nu a vrut să lase deschise porțile folosirii unor modele de încălțări care în mod evident oferă avantaje. Decizia a venit și în contextul în care trebuia stabilit clar dacă modelele Nike vor putea fi folosite la JO de la Tokyo. Competitorii companiei americane au la dispoziție mai bine de patru luni pentru a scoate pe piață modele care să rivalizeze cu cele ale Nike.

Nu în ultimul rînd, e clar acum că recordurile lui Kipchoge și Kosgei rămîn valabile.

Info context. Controversatele modele Nike au fost folosite, spre exemplu, de către kenyanca Brigid Kosgei, care pe 14 octombrie 2019, la Chicago alerga maratonul în 2h:14min:04sec, doborînd cu peste 1 minut un record mondial ce data de 16 ani.

Performanța lui Kosgei a venit la doar o zi după ce Eliud Kipchoge realiza la incredibilul timp de 1h:59min:40sec pe distanța maratonului. E drept că rezultatul kenyanului a fost realizat în condiții specifice (nu detaliem, am scris pe larg aici), însă ce contează acum e că și Kipchohe a folosit niște încălțări Nike controversate, respectiv modelul AlphaFly.

Ce au comun și controversat încălțările de record mondial sînt o placă de carbon introdusă de-a lungul tălpii – care oferă o energie suplimentară la recul (detalii aici), iar studiile arată că performanțele cresc cu circa 4% datorită acestei inovații). Un alt punct de vedere critic pe acest subiect, de la un cunoscător, aici.

Comments

comments

Previous

Coronavirus. Inclusiv atletismul e afectat

Next

Mara Guler. A alergat 1600km

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also