luni, octombrie 21 2024

Recuperarea cît mai eficientă după un antrenament intens sau după accidentări sunt preocupări constante pentru orice atlet. Există mai multe astfel de metode, însă un studiu de dată recentă arată că o ședință de crioterapie ar fi cea mai eficace.

Conform studiului publicat în revista online PLoS ONE, expunerea moderată a corpului la temperaturi extrem de scăzute (de pînă la -110°C) s-a dovedit mai eficientă decît expunerea la radiații infra-roșii sau decît modalitățile de recuperare clasice.

Cercetarea a fost desfășurată de Christophe Hausswirth, de la Institutul Național de Sport, Expertiză și Performanță din Paris, pe un grup de nouă atleți foarte bine pregătiți. Aceștia au testat diferite metode de recuperare și de tratare a leziunilor musculare.

În cele din urmă, o ședință de crioterapie totală (la nivelul întregului corp), efectuată la circa o oră după antrenament sau trei ședințe după 48 de ore de la o alergare lungă, toate acestea s-au dovedit mai eficiente decît orice altă metodă.  „Crioterapia este eficace în cazul atleților bine antrenați deoarece accelerează recuperarea și reduce senzațiile de durere„, a spus Hausswirth.

Această metodă este folosită destul de des în cazul atleților de top (vezi video de mai jos) însă este pentru prima dată cînd un studiu serios îi prezintă clar beneficiile.

Pe scurt, crioterapia utilizează frigul pentru a atenua inflamaţiile şi a lupta împotriva durerii. Intervenţia rapidă şi aplicarea unei temperaturi scăzute diminuează producţia de substanţe algogene, previne vasodilataţia şi împiedică formarea edemelor. La ieşirea din camera frigorifică, vasele de sînge se dilată, iar aportul de sînge şi implicit de oxigen în zona lezată e mai mare, ceea ce ajută la o vindecare mai rapidă.

Crioterapia, folosită de atleți americani

Comments

comments

Previous

Rezultate bune la campionatele europene de cros

Next

Despre sentimentul de porcușor...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also