joi, iulie 18 2024

Cele mai importante știri ale ultimelor zile din lumea alergării. Recorduri, Tokyo și Phenian.

Kor

Noi recorduri mondiale

*** Pe 19 februarie, în cadrul unei reuniuni atletice care a avut loc la Stockholm, etiopianca Genzebe Dibaba a stabilit un nou record mondial indoor în proba feminină de 5.000 m, cu timpul de 14min:18sec:86/100. Dibaba a îmbunătățit cu peste cinci secunde vechea performanță, care aparținea din februarie 2009 compatrioatei sale Meseret Dafar.

În vârstă de 24 ani, Genzebe Dibaba are în palmares două titluri de campioană mondială, la 1.500 m (cucerit în 2012) și 3.000 m (2014), deținând totodată recordurile mondiale indoor la 1.500 m (3min:55sec:17/100) și 3.000 m (8min:16sec:60/100).

Și acum, puțină atenție. Pentru a nu se crea diferite confuzii, trebuie spus că Genzebe Dibaba este sora triplei campioanei olimpice Tirunesh Dibaba (care deține și recordul modial la 5.000 m în aer liber) și a vicecampioanei olimpice Ejegayehu Dibaba, precum și verișoara fostei campioanei olimpice Derartu Tulu.

*** Sâmbătă 21 februarie, în cadrul Birmingham Indoor Grand Prix, britanicul Mo Farah a stabilit un nou record mondial în proba de 2 mile indoor, cu un timp de 8min:03sec:40/100. El a îmbunătățit cu aproape o secundă fostul record stabilit acum patru ani de către etiopianul Kenenisa Bekele. ”Multă lume mă tot întreba când o să stabilesc și eu un record mondial. Iată că asta s-a întâmplat și sunt foarte bucuros”, a spus Farah, care are 31 de ani.

În același concurs, americanul Bernard Lagat, 40 de ani, a terminat pe locul trei, cu un timp de 8min:17sec:05/100, ceea ce este un nou record la veterani. Cu doar o săptămână înainte, Lagat stabilise o nouă performanță mondială masters pe distanța de o milă, cu un timp de 3min:54sec:91/100.

Tokyo Marathon

Victorie surprinzătoare la Maratonul de la Tokyo, prima competiție din circuitul World Major Series (ce include cele mai importante curse de maraton din lume). Etiopianul Endeshaw Negesse a reușit să îi învingă pe campionul olimpic en-titre, ugandezul Stephen Kiprotich și pe câștigătorul de anul trecut, kenyanul Dickson Chumba,  fiind cronometrat pe cei 42,195 km în 2h:06min:00sec. Kiprotich a venit cu 33 de secunde mai târziu, iar Chumba după 34 de secunde.

O relativă surpriză a fost și în cursa feminină, unde etiopianca Birhane Dibaba a câștigat cu un timp de 2h:23min:15sec, pe locurile următoare clasându-se Helah Kiprop (Kenya) – 2h:24min:03sec și Tiki Gelana (Etiopia)- 2h:24min:26sec.

La această a 9-a ediție a Tokyo Marathon au participat, în ciuda amenințărilor teroriste ale Statului Islamic, peste 36.000 de alergători, între care, fapt inedit, tocmai din cauza acestor amenințări, și mai mulți polițiști, care au concurat efectiv.

Nu în RPDC

Republica Populară Democrată Coreeană (asta dacă e să folosim denumirea oficială) a interzis participarea străinilor la ediția din acest an a Maratonului de la Phenian. Fără a oferi prea multe detalii, autoritățile nord-coreene au luat această decizie pe fondul temerii aducerii Ebola în această țară.

Deși până acum s-au desfășurat nu mai puțin de 27 de ediții ale maratonului la Phenian, abia anul trecut, pentru prima dată a fost permis și accesul alergătorilor amatori (au participat circa 225). Limitări există și în ce privește accesul sportivilor de performanță.

Coreea de Nord a interzis accesul cetăţenilor străini pe teritoriul său în octombrie, din cauza temerilor legate de Ebola. De asemenea, Phenianul a impus măsuri riguroase de carantină pentru cetăţenii nord-coreeni care se întorc din străinătate. Până acum nu a fost înregistrat vreun caz în RPDC.

Maratonul de la Phenian (denumit oficial Mangyongdae Prize International Marathon) urmează să se desfășoare pe 12 aprilie și este în fiecare an o ocazie de a comemora nașterea lui Kim Il Sung (Kim Ir Sen), părintele fondator al statului nord-coreean.

Comments

comments

Previous

Știri pe scurt

Next

Recomandare. Semimaratonul Brașov

3 comments

  1. Gata m-ai convins…imi schimb numele in Dibaba 🙂 O curiozitate Birhane Dibaba, castigatoare la Maratonul de la Tokyo are vreo legatura cu celelalte 3 Dibaba din probele de semifond? 🙂

  2. Genzebe, Tirunesh si Ejegayehu sunt surori (toate Dibaba)
    si verisoare cu Derartu (actuala Tulu)
    nu au insa nicio legatura cu Mare (tot Dibaba, tot maratonista)
    inca nu m-am lamurit insa din care parte a neamului Dibaba este Birhane. Mai caut, satul e mare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also