vineri, iulie 19 2024
Maratonistul Nicolae Soare, calificat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, a fost depistat pozitiv cu meldonium, anunță Agerpres. El se adaugă unei liste destul de lungi de sportivi români care au picat la testele anti-doping.

„Am primit de la Agenția Naționala Anti-Doping, ANAD, o adresă în care suntem informați că Nicolae Soare a fost depistat pozitiv cu meldonium. Nu am reținut exact la ce concurs, dar aproape că nici nu e important”, a spus Ioan Dobrescu, secretarul general al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, COSR.

Dobrescu a adăugat că COSR va menține decizia ca sportivii depistați pozitiv să nu reprezinte România la JO de la Rio. „Dacă nici în al doisprezecelea ceas nu înțelegem și nu ne ținem de această decizie, atunci fenomenul meldonium  riscă să o ia la vale așa cum se întâmplă în Rusia. Sportivii români depistați pozitiv nu pot participa la Jocurile Olimpice de la Rio”, a precizat Dobrescu.

Nicolae Soare, component al clubului Știința Bacău, a îndeplinit baremul de participare la Jocurile Olimpice de la Rio în proba de maraton în cadrul cursei desfășurate la Hamburg la 17 aprilie, pe care a terminat-o în 2h:18min:52sec.

Soare
În 10 iunie, Comitetul executiv al COSR a votat în unanimitate ca sportivii depistați dopați să nu participe la JO 2016 de la Rio de Janeiro. Decizia se aplică și sportivilor cărora li se ridică suspendarea provizorie.

”Noi nu am suspendat sportivii, dar nu i-am selecționat pe cei cu probleme de dopaj în lotul olimpic. E simplu. (…) COSR nu are calitatea să suspende pe nimeni. Dar COSR poate să-și facă lotul în funcție de niște criterii, iar unul dintre ele este toleranță zero în ce privește dopajul. COSR nu este obligat să selecționeze orice sportiv care își face baremul. Sportivii de la atletism și kaiac-canoe, depistați cu probleme de dopaj, legate de Meldonium, nu sunt selecționați în lotul olimpic”, a declarat recent Ioan Dobrescu.

Agenția Mondială Antidoping urmează să publice un studiu care să clarifice situațiile de dopaj în cazul Meldoniumului, care era anunțat inițial pentru luna septembrie, dar care ar putea fi devansat înaintea JO 2016. Dobrescu a opinat că dacă vor apare clarificări în aceste cazuri, Comitetul executiv al COSR va reanaliza situația.

În ultimele luni mai mulți sportivi români de la atletism și kaiac-canoe au fost depistați pozitiv cu meldonium și hormoni de creștere. La atletism, Mihai Donisan (a cărui suspendare este acum ridicată provizoriu), Claudia Ștef și Mirela Lavric sunt cazurile pozitive la meldonium.

Despre cazurile de dopaj care afectează lumea mondială a atletismului am scris aici și aici.

Foto: sportfm.ro

Comments

comments

Previous

Bucharest After9Cross. Distracție prin mișcare

Next

Știri pe scurt. Rezultate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also