sâmbătă, iulie 13 2024

24 de ore alergare. Și semimaraton feminin. Cu două performanțe care vor rămâne

==> ==> Poate doar întâmplarea a făcut ca în acest week-end să se înregistreze două recorduri în probe de alergare, recorduri care înseamnă depășirea unor praguri care până acum păreau greu, greu de trecut.

O să începem cu prezentarea pe scurt a noului record mondial în proba de 24 de ore, realizat de lituanianul Aleksandr Sorokin care a alergat 309,400 kilometri la cursa UltraParkWeekend 24Hour, desfășurată în Pabianice (Polonia). La ora scrierii știrii, urmează ca rezultatul să fie validat oficial. Toate rezultatele sunt aici.

Distanța parcursă este incredibilă, întîi de toate pentru că presupune un ritm de 4min:39sec / km, timp de 24 de ore. S-a alergat într-un parc, pe un traseu plat, pavat, pe un traseu-circuit de 1,7km. Apoi, noul record depășește cu aproape 6 km performanța – considerată pînă acum imposibil de bătut – cei 303,506 km alergați de grecul Yanis Kouros în 1997 (vezi și aici). Un an mai tîrziu, Kouros stabilea un record mondial pe șosea, unde a alergat 290,221 km.

Dar să revenim la Sorokin, care numai anul acesta, în aprilie, a stabilit noi recorduri mondiale pe distanța de 150km, la 12 ore și 100 mile, în cadrul unei curse din Anglia. El este și campionul mondial IAU la zi, după ce a cîștigat ediția din 2019, desfășurată la Albi (Franța) (vezi și aici).

Sorokin are 40 de ani și s-a apucat de alergare în 2012, după ce s-a săturat să fumeze, să bea alcool și să aibă 100kg. Lucrează într-un cazino. Face de obicei două antrenamente pe zi (o alergare lungă și una de revenire), include și sesiuni de intensitate (tempo susținut pe intervale de 800-3000m) iar media săptămînală e cam de 250km. Mai multe detalii aici.

Îți plac colecțiile limitate? Mizuno Wave Rider serbează 25 de ani de existență, cu reduceri la magazinul online Top4running.

==> ==> Ah, dacă ar avea un numai mai ușor de pronunțat… Yalemzerf Yehualaw este o etiopiancă de 22 de ani care aleargă doar de puțin timp la nivel competitiv. Duminică, la Antrim Coast Half Marathon in Larne (Irlanda de Nord) ea a reușit însă un timp de 1h:03min:44sec în proba de semimaraton, ceea ce reprezintă un nou record mondial feminin (în curs de ratificare).

Timpul etiopiencei este cu 18 secunde mai bun decît precedentul record, 1h:04min:02sec, stabilit de Ruth Chepngetich în aprilie anul acesta, la Istanbul. (detalii aici). Ea a dominat clar cursa, care s-a desfășurat în condiții aproape optime (vreme deloc caldă, traseu plat).

Despre Yalemzerf Yehualaw nu sunt prea multe de spus. Născută într-o familie cu șase copii, a dovedit de mică reale calități de alergătoare (nu că asta ar fi ceva ieșit din comun în cazul etiopienilor). Antrenorul ei spune că are trei calități de bază pentru un alergător pe distanțe lungi: rezistență, viteză și o musculatură puternică la nivelul trunchiului.

Aleargă la nivel competitiv de doar doi ani, principalele performanțe de pînă acum fiind un loc 2 la Istanbul (unde s-a realizat recordul mondial precedent) și un loc 3 la mondialele de semimaraton de anul trecut. Dar viitorul pare să sune bine.

Comments

comments

Previous

Via Pontica. Maraton bulgaro-român

Next

Sun Challenge, alergare pe traseu verde

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also