luni, iunie 24 2024
Un titlu balcanic, bani puțini și speranțe pentru Europene. Un scurt interviu cu Ciprian Bălănescu, cel mai bun triatlonist român al momentului.

Foto: Radu Cristi / Buftea Duatlon

Sîmbătă a cîștigat categoric Campionatul Sud-Est European de duatlon, desfășurat la Buftea…

” A fost o cursă frumoasă, unde m-am simțit foarte bine. A fost primul meu concurs oficial din acest sezon competițional și mi-am dorit foarte mult să cîștig.

Cred că în victoria mea a contat foarte mult toată experiența acumulată pînă acum. În plus, se văd efectele cantonamentelor de iarnă-primăvară, cu antrenamente zilnice intense. Toate acestea m-au ajutat să îmi impun ritmul și să domin cursa de la cap la coadă”.

 

Deși un concurs regional, care aducea puncte în clasamentele internaționale pentru sportivi, prezența duatloniștilor străini a fost redusă (la elite au participat doar doi sîrbi). De ce?

”Motivul real îmi scapă. Aș putea specula spunînd că poate premiile la categoria elite nu au fost atractive. În plus, foarte probabil au că fiecare sportiv a trebuit să ia o decizie privind participarea în funcție de programul său competitional, de programul de antrenament, de cheltuieli legate de deplasare etc.

 

Care a fost premiul în bani cîștigat?

La categoria elite, la care am participat eu, pentru cîștigarea titlului de campion (Campionatul a fost sud-est european, echivalent celui balcanic – n.e.) s-a dat suma de 300 de lei. Pentru mine satisfacția titlului este foarte mare, desigur, dar nu pot spune însă că sunt mulțumit cu suma cîștigată. Asta numai și numai pentru că, din punctul meu de vedere, suma nu reflectă în mod real volumul de muncă implicat. Dar iau lucrurile așa cum sunt și mergem înainte.

 

Banii puțini înseamnă însă și concurență insuficientă…

”Într-adevăr. Sincer, acesta este și pentru mine un aspect spinos. Ce înseamnă însă concurență serioasă? Discuția e una complexă, ar necesita mult timp pentru a o avea.

Vedem că triatlonul și duatlonul s-au dezvoltat foarte mult în ultimii ani în România. Sunt sporturi pe cît de frumoase, pe atît de solicitante, care necesită totodată investiții mari, atît financiar cît și de timp.

Disciplinele acestea au crescut numeric însă, nu cred că greșesc spunînd că nu au crescut și din punctul de vedere al competitivității.  România nu e în topul mondial, nici măcar european.

În ce mă privește, după cum se știe, eu m-am retras din competițiile internaționale de triatlon încă din 2015, după Jocurile Europene de la Baku (decizia este motivată aici – n.e), cînd mi-am dat seama că nu pot fi competitiv la nivel internațional.

Acum, sper să pot face performanță în duatlon. Îmi lipsește însă concurența internă serioasă. Concurența ne ajută să fim performanți, să ne autodepășim.

 

În acest week-end, la Soria, în Spania, au loc Campionatele Europene de Duatlon. Vor fi 29 de sportivi la categoria elite, printre care și românii Ciprian Bălănescu și Robert Budai (acesta din urmă e stabilit în Spania). Lor li se alătură și Attila Daniel, la categoria U23. Care e obiectivul lui Bălănescu?

”Vreau să îmi fac cursa mea. E un traseu destul de greu, unde se va merge tare la bicicletă. Oricum, eu îmi doresc, eu sper la o clasare cît mai bună. Anul trecut am terminat pe locul 11 la Europene. Anul ăsta sper să fie mai bine”.

 

Comments

comments

Previous

Știri pe scurt. Competițiile

Next

Transilvania, turism pentru alergători

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also