joi, aprilie 18 2024

Duminică, 5 august, are loc proba de maraton feminin din cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra. Traseul de la această ediție este unul provocator: un labirint cu diferențe de nivel, multe curbe strânse, porțiuni cu piatră cubică, la care se adaugă o umiditate destul de ridicată. România este reprezentată la această probă prin două atlete de excepție: Constantina Diță și Lidia Șimon.

de Mădălina Amza

Constantina (Pușa) Diță va împlini pe 5 august frumoasa vârstă de 42 de ani și 195 de zile. Este campioana en titre la proba olimpică de maraton, după ce în 2008 a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Beijing. Această victorie a reprezentat un record și din alt punct de vedere, ea fiind la cei 38 de ani de atunci cea mai în vârstă câștigătoare a maratonului olimpic din toate timpurile. Cel mai bun timp obținut anul acesta la proba de maraton este de 2h:32m:34s.

Constantina Diță (foto 1) este optimistă cu privire la cursa de duminică, însă destul de rezervată cu privire la șansele sale de a ajunge pe podium: “Din câte am aflat, în ziua maratonului va ploua. Pe mine, chestia asta mă va avantaja. Ploaia va fi în favoarea mea. Dacă aș scoate la Londra timpul pe care l-am reușit la Beijing, cred că mă voi clasa în primii 10. Nu prea trag speranțe la o medalie”.

Lidia Șimon (foto 2), în vârstă de 39 de ani, va alerga pe 5 august al cincilea maraton olimpic din cariera sa, fiind singurul sportiv din istorie, bărbat sau femeie, care reușește această performanță. Cea mai importantă realizare de până acum este medalia de argint obținută în 2000, la Jocurile Olimpice de la Sydney. Cel mai bun timp obținut anul acesta la proba de maraton este de 2h:33m:41s.

Lidia Șimon vorbește despre obiectivul său pentru cursa de duminică: “Să termin în primii 10. Ar fi formidabil pentru mine. Organismul nu mai e același, eu însămi nu mai am puterea pe care o aveam cândva. Lumea atletismului și spectatorii de maraton mă recunoșteau pentru forța din partea a doua a cursei și pentru finiș. Faptul că nu mă mai ajută corpul la fel mă determină să schimb și tactica. Nu e simplu, dar e dorința mea să alerg aici și să termin cursa.”

Acest maraton olimpic reunește la start alergătoare de excepție. Una dintre cele mai mari surprize a fost retragerea Paulei Radcliffe, din cauza unei accidentări la un picior. Chiar și în aceste condiții însă, concurența rămâne una acerbă. Favoritele pentru podium sunt atletele kenyene Mary Keitany și Edna Kiplagat și rusoaica Liliya Șobukova.

Mary Keitany deține un record personal de 2h:18m:37s, obținut la Londra în luna aprilie a acestui an. Este totodată deținătoarea recordului mondial la proba de semimaraton, cu un timp de 1h:05m:50s. Edna Kiplagat a câștigat locul al doilea la același maraton de la Londra, obținând un record personal de 2h:19m:50s. Surprinzător, până în prezent nicio atletă kenyană nu a obținut o medalie de aur la maratonul olimpic.

Liliya Șobukova a obținut un timp mediu de 2h:19m:40s la ultimele trei maratoane alergate. În luna octombrie a anului trecut a câștigat maratonul de la Chicago cu un timp de 2h:18m:20s, fiind astfel pe locul doi în topul celor mai rapide alergătoare de maraton, după Paula Radcliffe, care deține recordul mondial cu un timp de 2h:15m:25s.

Chiar dacă nu atât de cunoscute, atletele etiopiene Tika Gelana, Aselefech Mergia și Mare Dibaba dețin și ele recorduri personale de sub 2h:20m.

Atletele chineze sunt de asemenea competitoare de temut: Zhou Chunxia deține un record sub 2h:20m și a câștigat medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Beijing. Ei i se alătură Jiali Wang și Zhu Xiaolin, cu recorduri de 2h:22m:41s, respectiv 2h:23m:57s.

Maratonul olimpic de la Londra se anunță așadar o competiție care ne va ține cu sufletul la gură. Acesta va fi transmis în direct, începând cu ora 13:00 (ora României) pe posturile Eurosport, TVR1, precum și pe internet, la adresa http://live.jo2012.tvr.ro/ Vă invit așadar să îl urmăriți și mai ales să țineți pumnii strânși pentru atletele noastre.

Comments

comments

Previous

Premii, premii la Iorgovanu Night Run!

Next

Gelana, Etiopia. Noua campioană olimpică

4 comments

  1. La km 26 o alergatoare din primul pluton (Gealan – Etiopia) a aruncat intentionat un bidon cu apa in picioarele celor din spate. O kenianca a calcat pe el, dar a reusit sa ramana in picioare.
    Nu e nici un dubiu asupra intentiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also