luni, mai 17 2021
Două sunt momentele care scot în evidență cursele de maraton de la Campionatul European de Atletism


Ca de obicei, ultima zi a unui important eveniment atletic este rezervată cursei de maraton. La fel s-a întîmplat și la Berlin, la această inedită a 24-a ediție a Campionatelor Europene de Atletism.
Cum au lipsit atleții est-africani, timpii contează mai puțin, însă – cel puțin în acest caz – la Berlin nu au lipsit momentele inedite și chiar dramatice, care au mai compensat din absența factorului extrem-competitiv.

# La fete a cîștigat o favorită, belarusa Volga Mazuronak, în vîrstă de 29 de ani. La start, ea era cea mai titrată alergătoare europeană a momentului, în condițiile în care avea în palmares un loc 5 (cel mai bun pentru o non-africană) la ultima ediție a Jocurilor Olimpice. Dar la scurt timp după ce s-a pornit în cursă, Mazuronak s-a confruntat cu o situație total inedită în alergare, și mai ales la acest nivel: o puternică sîngerare la nas.

La scurt timp, fața i s-a acoperit de sînge, care i s-a întins ulterior și pe piept. Nu s-a oprit din alergare, iar cumva a reușit să stopeze și sîngerarea. A pierdut astfel, cu siguranță, secunde bune. Și-a curățat apoi și fața astfel încît la finiș arăta de parcă nimic nu i se întîmplase. Între timp, depășise cu bine un alt moment delicat, cînd cu circa 2 km înainte de linia finală a cotit-o greșit, pe alt traseu decît cel oficial. S-a redresat repede însă. A mai pierdut însă vreo șase secunde.

Victoria lu Mazuronak, în ciuda tuturor acestor incidente, nu a părut însă vreun moment pusă la îndoială, în ciuda eforturilor susținute ale unei debutante, franțuzoaica Clemence Calvin.
Podiumul final: 1. V. Mazuronak – 2h:26min:22sec, 2. C. Calvin – 2h:26min:28sec și 3. Eva Vrabcova Nyvltova (Cehia) – 2h:26min:31sec. Pe echipe, Belarusul a cîștigat detașat, avînd trei sportive între primele cinci. Paula Todoran a terminat pe locul 42 din 46 de finișere (au fost și 9 abandonuri), cu un timp de 2h:47min:58sec. Clasamentul final și timpi intermediari aici.

# Dacă la fete, victoria a revenit unei favorite, la băieți a cîștigat un cvasi-necunoscut, belgianul Koen Naert, cu un timp de 2h:09min:51sec. Naert e un învingător atipic din mai multe puncte de vedere: e foarte înalt pentru această probă (are 1,83m, dar o greutate de doar 64kg), e alb (însă, lucru tot mai rar, a reușit să depășească mai mulți atleți cu origini est-africane), lucrează ca asistent medical, pentru a-și asigura existența. Nu în ultimul rînd, nu mai coborîse anterior sub 2h:10min într-o cursă de maraton (cel mai bun rezultat al său fusese un loc 7 la Maratonul Berlin din 2015).

Dar belgianul a făcut o cursă tactică foarte bună. A stat în plutonul fruntaș pînă la km 33, cînd a sprintat decisiv. ”M-am simțit puternic astăzi. Dar, în același timp, m-am și temut, nu am crezut că totul o să iasă atît de bine”, a spus Koen Naert într-un interviu după cursă.

Victoria sa a fost clară, el cîștigînd detașat în fața elvețianului (de culoare) Tadesse Abraham – 2h:11min:24sec și a italianului (de asemenea cu ascendență africană) Yassine Rachik – 2h:12min:09sec. Pe patru a venit un spaniol, înaintea unui alt italian de culoare. De remarcat că în cursa băieților s-au înregistrat numeroase abandonuri (printre care și al norvegianului Sondre Nordstad Moen, deținătorul excelentului record european la zi), cauzate în primul rînd de căldură. Clasamentul final și timpi intermediari aici. Pe echipe a cîștigat Italia.

Comments

comments

Previous

Europenele de atletism. Reinventare, rezultate

Next

Raiffeisen Runners. Caterina Tudorache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also