vineri, iulie 19 2024
Aceasta e una dintre cele mai importante vești pentru alergarea de anduranță de la noi din țară. Plus alte cîteva știri restante.

Europene 24h
Federația Internațională de Ultramaraton, IAU, a anunțat că România va găzdui Campionatul European de alergare de 24 ore, iar evenimentul urmează să aibă loc în 26-27 mai 2018, la Timișoara, se arată într-un comunicat de presă.

Se estimează că vor participa circa 200 de alergători, din 25 de țări. În premieră, România va avea o echipă națională de ultramaraton, disciplină care pînă acum nu a avut un statut oficial. Selecția echipei naționale urmează să fie făcută de către Federația Română de Atletism, pe baza regulilor FRA și IAU și a rezultatelor oficiale ale sportivilor.

Organizarea evenimentului de la Timișoara revine echipei care se află și în spatele S24h, singurul concurs de alergare multi-day pe șosea de la noi din țară (despre primele două ediții ale concursului, mai multe detalii aici și aici. Se va alerga în parcul ”Ion Creangă”, pe un traseu lung de 1.236m.

Ultra mondial
Pentru Robert Hajnal anul acesta a fost unul în care și-a confirmat statutul de cel mai bun ultramaratonist român. Dincolo de cîștigarea mai multor concursuri interne, el a participat și la trei concursuri din cadrul UltraTrail World Tour, UTWT, categoria challenger. În ultima cursă a anului din cadrul UTWT, Hajnal a reușit să se claseze pe locul 5 în cadrul Ultra-Trail Cape Town, un concurs de 100 km lungime și cu o diferență de nivel de 4.300m. Timpul realizat: 10h:28min:42sec. Mai multe detalii despre cursă se găsesc aici.

În clasamentul final din cadrul UTWT, Hajnal a acumulat 959 puncte: 274 pentru cursa din Africa de Sud, plus alte 685 puncte pentru locul 5 la Lavaredo Ultra Trail, și s-a clasat pe locul 37 în topul celor mai buni ultramaratoniști din lume. El a mai concurat și obținut puncte și la Transgrancanaria, dar clasamentul se realizează pe baza celor mai bune două clasări.

În clasamentul UTWT este prezent și Radu Milea, care a abandonat în Africa de Sud. El a punctat însă în alte două curse anterioare, respectiv la Eiger Ultra Trail (372 puncte pentru locul 11) și la Cappadocia Ultra Trail (314 puncte pentru locul 3), situîndu-se pe locul 66 în clasamentul UTWT.

Record european la maraton
Norvegianul Sondre Nordstad Moen a devenit primul european care reușește să coboare sub 2h:06min la maraton. În vîrstă de 26 de ani, Moen a cîștigat duminică 3 decembrie cursa de la Fukuoka, Japonia, cu un timp de 2h:05min:48sec, devansîndu-l, printre alții, pe fostul campion olimpic, ugandezul Stephen Kiprotich, clasat al doilea.

”Eram sigur că pot alerga într-un timp de 2h:07min, poate un 2h:06sec într-o zi bună, dar nu mă așteptat la timpul final. Vremea a fost ideală, pacerii au făcut o treabă foarte bună, am avut energie și pe ultima parte a cursei”, a declarat norvegianul pentru European Athletics.

Moen a avut un an excelent. Acum două luni a cîștigat semimaratonul de la Valencia, cu un timp de 59min:47sec (cea mai bună a treia performanță europeană), iar la Fukuoka a făcut o cursă perfectă, cu un negative split de adevărat campion (63min:19sec pe prima jumătate, 62min:29sec, pe a doua jumătate).

Comments

comments

Previous

Antidoping. Bucureștiul pe lista interziselor

Next

Rusia out de la JO de iarnă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also