vineri, iulie 19 2024

Unii aleargă ca fulgerul (Kilian Jornet, un nou record la un ultra), alţii termină pe 3 după ce i-a lovit fulgerul (Adam Campbell, aceeaşi cursă).

Art Marcela latde Cosmin Năzdrăvanu

Foto: Art Marcela Alexandrescu

Ştim că e greu să fii alergător. Ştim că poţi păţi accidente cu albine, câini… ori chiar ce a păţit Simon Coldrick primăvara aceasta, când a fost luat în coarne şi aruncat de un taur, apoi călcat în picioare de o cireadă de vaci. Horror şi dureros, nu?

Acum aflăm şi că te poate lovi fulgerul în timp ce alergi la Hardrock 100 (Hardrock Hundred Mile Endurance Run), un ultramaraton de 100,5 mile lungime (nu mai transformăm milele în kilometri, căci ne ia ameţeala) şi cu 3400 m diferenţă de nivel, desfăşurat în Colorado.

De nefericita întâlnire cu fulgerul a avut parte canadianului Adam Campbell vineri, 11 iulie, în timp ce se afla aproape de cel mai înalt punct al competiţiei. Dar ştim că alergătorii sunt nişte creaturi speciale şi determinate, astfel că Adam a continuat cursa, ba chiar a terminat pe locul trei, la 12 ore după accident, scrie competitor.com.

„Nu e nimic acolo, nici un loc unde să te ascunzi, nu tu pietre, nu tu copaci, nimic”, a explicat Campbell, care este de meserie avocat (ştim, de altfel, că avocaţii sunt „obsedaţi” de alergare). „Nu prea am avut de ales. Trebuia să depăşim vârful cât mai repede cu putinţă şi să scăpăm de acolo”, a adăugat canadianul, care se afla în momentul incidentului alături de Aaron Heidt, pacerul său.

Cum să înveţi limba franceză în timp ce alergi

Mens sana in corpore sano, zice un aforism latin ce încurajează activităţile sportive. Adevărat! Şi dacă adăugăm un fulger, avem reţeta pentru a învăţa în câteva secunde o nouă limbă. Să zicem… limba franceză. „Ce e amuzant e că nu ştia să vorbească franceza înainte să ne lovească fulgerul”, glumeşte Heidt despre colegul său.

Scurta poveste a celor întâmplate după descărcarea electrică: cei doi au căzut la pământ, au „descărcat” la rândul lor nişte înjurături, au constatat că sunt nevătămaţi şi au încercat să alerge cât mai repede pentru a părăsi vârful. Singurele daune: frontala lui Adam arsă şi nişte fire de păr deranjate pe ceafa lui Aaron, din cauza electricităţii.

Kilian – adevăratul fulger?

Dacă lui Campbell îi putem dedica versurile „you’ve been… thunderstruck” de la AC/DC (Thunderstruck), lui Kilian Jornet nu ne rămâne decât să îi cântăm, zi şi noapte, piese ca We Are The Champions şi We Will Rock You: căci spaniolul a reuşit doborârea unui nou record.

Supărat pesemne că Gauillaume Peretti a doborât cu 54 de minute un record al lui Jornet datând din 2009, Kilian a ţinut să revină, la nici o săptămână distanţă, în rândul doborâtorilor de recorduri, câştigând Hardrock 100 cu un timp de 22h:41min:33sec (precedentul record îi aparţinuse lui Kyle Skaggs – 23h:23min:30sec). Bănuim că în curand „veni vidi vici”-ul lui Iulius Caesar se va transforma în „yo vine yo vi yo conquisté”.

Nu ştim până la urmă cui să îi atribuim porecla „Fulgerică” („Fulgerul” este deja adjudecat de Usain Bolt)… Lui Kilian Jornet sau lui Adam Campbell? Poate ne ajută imaginile de mai jos, unde vedem profilul real al cursei Hardrock 100, respectiv „versiunea lui Kilian Jornet”, ambele publicate de irunfar.com. Cuvintele „flat” (plat) şi „hilly” (abrupt) din „sucita” viziune kiliană spun totul…

grafic jornet

Comments

comments

Previous

Cindrel ÎnAlergare (P)

Next

The Color Run merge la mare*

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also