duminică, iulie 14 2024
La prima vedere par niște încălțări pentru extraterești, cu o mărime nenaturală și o talpă precum o șenilă. Și totuși, Hoka sunt niște pantofi de alergare care merită toată atenția

[Marius Enescu]

Mulți spun că suntem foarte norocoși. O pereche de pantofi de alergare și gata, ești pregătit. Da, corect, asta până încep să se înmulțească invers proporțional cu grosimea portofelului și în nicio concordanță cu spațiul tău din dulap. De aceea, dar și pentru multe alte motive, e important să ne alegem pantofii de alergare potriviți.

Eu sunt sceptic din fire, iar atunci când am văzut Hoka pentru prima dată la un alergător, m-au încercat mai multe sentimente și niciunul n-a prea fost pozitiv. Să fi fost oare mărimea lor absolut nenaturală, talpa asemănătoare cu o șenilă ori faptul că arătau precum ceva ce ar purta niște extratereștri? Atunci de ce părea atât de fericit acel alergător?

Așa că, zis și făcut, m-am întors acasă și am început să mă documentez.

Hoka One One Clifton 3 se numeau respectivii, find probabil cel mai titrat model al brand-ului.

Ce am găsit, sau aflat de la prieteni despre ei sunt următoarele:

  • Tip pantof: pentru șosea (amortizare excelentă a șocurilor).
  • Diferență de la călcâi la degete – 5mm – mulți specialiști recomandă ca această valoare să fie cât mai mică, reducând riscul de accidentări prin faptul că favorizează alergatul pe partea mediană a piciorului și / sau pingea (confirm acest aspect).
  • Greutate – 254g modelul standard bărbați, 218g cel pentru femei (aș spune o greutate foarte mică raportat la dimensiuni).
  • Mult confort, tracțiune bună, recomandați și pentru distanțe lungi (incluzând ultra).
  • Durabilitate relativ redusă, comparat cu alți pantofi (~500km, față de 500-800km – standardul în industrie).

Ce pot adăuga despre ei, după 400km de utilizare (am încercat să elimin orice doză de subiectivitate):

  • Pășești pe nori iar fiecare alergare este un amestec de beatitudine, siguranță și suport. Te îndeamnă parcă să alergi mai repede și mai departe.
  • Pot fi folosiți cam la orice tip de antrenament, dar îi recomand îndeosebi pentru alergările la pace de maxim tempo. Am impresia că la antrenamentele foarte rapide devin conștient de dimensiunea lor.
  • Estimez că îi voi putea folosi cel puțin la fel de mult precum alți pantofi, chiar dacă prezintă semne de uzură pe partea exterioară, dar momentan nu consider ca și-au pierdut din proprietăți.
  • Comparat cu alți pantofi, consider că sistemul de ventilație la partea superioară ar fi putut fi îmbunătățit. De asemenea, partea superioară este destul de strâmtă (recomand să fie probați înainte de achiziție)

Concluzie:

  • Un pantof excelent pentru șosea ce poate satisface utilizatori cu diferite gusturi. Recomandați pentru toți alergătorii cu pronație neutră, care caută o combinație unică de amortizare pe care nu am întâlnit-o la niciun alt model (brand), rămânând totuși foarte ușori, mai ales raportat la dimensiune.
Marius Enescu este manager de servicii IT, lucrând pentru o multinațională cu sediul în București. În 2013 a descoperit că îi place să alerge și chiar dacă nu se consideră deosebit de talentat, a înțeles că poate compensa prin antrenament structurat și mai ales prin perseverență. În prezent aleargă între 250 și 350 km lunar, pregătindu-se pentru următoarea cursă.
Pantofi de alergare Hoka, inclusiv modelul Hoka One One Clifton 3, pot fi achiziționati de pe site-ul Running Warehouse

Comments

comments

Previous

Știrile. Hamsteri Ironman între cer și Belarus

Next

Alergând prin Parcul Natural Văcărești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also