luni, septembrie 9 2024

A cam venit iarna şi de acum lucrurile se schimbă puţin şi în ceea ce priveşte alergatul. Câteva recomandări de bun simț.

Iarna
#1
Nu renunța la antrenamente! Desigur, e mai greu să te motivezi și să găsești timp în condițiile în care ziua e sensibil mai scurtă. Există însă unele mici “trucuri”: în această perioadă încearcă să îți impui un program de antrenament mai riguros, pe care să îl respecți ad litteram. Nu strică să te cerți puțin atunci cînd nu te ții de treabă. Pe de altă parte, încearcă mai mult decît de obicei să nu alergi singur. Un partener te motivează vizibil. Ca să parafrazăm: prietenul, iarna se cunoaște!

#2
Fă îndeosebi antrenamente de acumulare, alergări mai lungi chiar dacă la o viteză mai mică. Pentru un alergător de nivel mediu se recomandă să nu coboare sub 8-10 km alergați, în această perioadă a anului. Asta înseamnă să renunţi aproape total la antrenamentele de viteză în aer liber? Desigur nu. Depinde și de vreme și de temperatură, dar asta nu înseamnă că nu trebuie alergat într-un ritm rapid, dar nu e recomandabil să alergi cu mai mult de 80-85% din viteza maximă.

#3
Adaptează-te condițiilor meteo, însă acum e vremea cînd e mai bine să ai trei straturi de haine: primul trebuie să fie plăcut la atingere şi să lase pielea să respire (tricou de bumbac sau de polyester); al doilea trebuie să reţină umiditatea ce trece prin primul strat (fleece de polyester sau bluză din lînă); pe deasupra bluză de vînt. Obligatoriu căciulă şi mănuşi. Și, desigur, încălțări potrivite.
Atenție! Deși ești îmbrăcat (mai) gros, încearcă să eviți să te încotoşmănezi, deoarece senzaţia de supra-încălzire e tot atît de neplăcută precum cea de frig.

#4
Deşi aparent nu ar fi nevoie, iarna bea tot multe lichide. În timpul antrenamentului băuturile de rehidratare nu trebuie să fie reci, de aceea e recomandat un termos.

#5
Fii atent și inspiră doar pe nas, iar cînd este frig puternic protejează-te la nivelul nasului și al gîtului.  Cu o bandană, dacă preferi. Există alergători care, atunci cînd au nevoie de mai mult oxigen, respiră cu limba în cerul gurii. Astfel, aerul se încălzește un pic.

#6
Nu sta niciodată mult timp pe loc după terminarea antrenamentului. Fie continuă să alergi uşor pînă acasă, fie schimbă-ți repede tricoul transpirat. Şi şosetele trebuiesc schimbate imediat, dacă sunt ude.

#7
Bucură-te cît mai mult.

Cam asta mi se pare important. Voi ce sfaturi aţi mai oferi?

P.S. – La ora redactării acestui text, a început să ningă în București.

Comments

comments

Previous

Abonament la revista Alerg. 2016

Next

”Mereu există undeva un sportiv mai flămînd decît tine”

2 comments

  1. Pentru primul strat tricoul de bumbac este total nerecomandat. Toata imbracamintea trebuie sa fie respirabila si sa elimine transpiratia cat mai repede. Nu e cazul bumbacului. De fapt bumbacul nu e recomandat nici pentru alergari vara. Cred ca tot aici am citit recomandari cum sa ne imbracam iarna cand alergam. Va contraziceti.

  2. Mulțumesc pentru comentariu. Acuma, sincer, eu unul prefer adesea un tricou de bumbac. Sau, mai ales, un tricu de lînă, special pentru alergare. Îmi place mai mult cum le simt pe piele. Altfel, da, cele din material sintetic sunt cel mai adesea recomandate pentru că permit o mai bună respirabilitate, nu țin transpirația. Însă, iarna, sub alte două straturi de echipament, transpirația se elimină mai greu, cel puțin aceasta e experiența mea. În general, toate recomandările pe care le facem la Alerg.ro se bazează pe experiențe personale și nu sunt nici pe departe adevăruri absolute. Mulțumesc încă o dată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also