miercuri, ianuarie 22 2025

În perioada de iarnă, şi în special de sărbatori, există tendinţa de a consuma multe produse bogate în grăsimi şi zaharuri. Pentru o bună stare de sănătate şi pentru a avea o greutate corporală corectă, trebuie ţinut cont întotdeauna de nevoile nutriţionale ale organismului.

Ca recomandare generală, medicii nutriţionişti arată că o alimentaţie echilibrată include o varietate de alimente, în cantităţi adecvate pentru menţinerea stării de sănătate, ce trebuiesc repartizate la cele trei mese principale ale zilei şi două gustări.

Pe de altă parte, iarna corpul uman este mai vulnerabil din cauza temperaturilor scăzute iar organismul are nevoie de o bogată sursă de fibre, nutrienţi, vitamine şi minerale. Printre altele, cerealele integrale sunt alimente de bază, contribuind zilnic la o alimentaţie echilibrată. Totodată, micul dejun, care include şi cerealele integrale, ajută la menţinerea unei greutăţi ideale şi la o stare generală de bine pe parcursul întregii zile.

Cercetări recente arată că persoanele care au mâncat cereale integrale la micul dejun, în fiecare dimineaţă, timp de şase săptămâni, au reuşit să slăbească până la 1,4 kilograme, dar şi să îşi menţină forma fizică bună, după perioada de dietă.

Cerealele integrale au în general un conţinut redus de grăsimi şi o concentraţie ridicată de carbohidrati complecşi,  în special fibre, ceea ce face ca persoanele care le mănîncă la micul dejun să fie mai puţin predispuse tentaţiei de a mânca între mese, ceea ce ar explica modul în care subiecţii implicaţi în studiu au pierdut în greutate.

Totuşi, nu trebuie uitat că adesea multe dintre cerealele folosite curent la micul dejun au cantităţi mari de zahăr şi sare.

Conform medicului sportiv Șerban Damian o jumătate de cană de cereale pentru micul dejun conţine:
– carbohidraţi: 23 g*
– proteine: 3.9 g*
– grăsimi: 1.1 g*
– calorii: 81*
(*cantităţile variază în funcţie de tipul de cereale. O cană are în mod normal 240 ml)

Comments

comments

Previous

Natura din oraș. Mici mici puncte ce suntem

Next

Ce va fi la Gerar

8 comments

  1. Ora 15:30. Dl dr. Damian imi atrage atentia asupra unei inadvertente in text. O greseala elementara. O corectez. Promite totodata sa revina cu raspunsul legat de mililitrii canii.

  2. Cit timp am scris mesajul anterior, dl dr Damian a raspuns la intrebare. Cu precizie milimetrica. Este ora 15:34

  3. Ora 15:53. Cu acribie, domnul dr. Damian decide ca e mai bine ca o fraza sa fie reformulata, pentru a fi cit mai exacta informatia. Re-corectez. Acum totul e, se pare, impecabil.

  4. Tocmai cand credeam ca limba romana nu mai are taine pentru mine, vii tu cu „acribia” ta cu tot, mai dl. Chiriac

    Iata cum domnul dr. Damian a mai invatat un cuvant nou 😀

  5. Serban, cred ca totusi termenii medicali pe care ii cunosti sunt mult mai complicati dar si mai importanti decit cuvintele „mai rare” ale limbii romane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also