duminică, februarie 25 2024

Paul Dicu e îndrăgostit de Sahara. În 2009, a alergat Sahara Marathon, în Algeria. Doi ani mai târziu și-a îndeplinit un vis: a terminat cu bine Marathon des Sables, una dintre cele mai dificile curse de anduranță din deșert.

„Doi ani de zile viața mea a gravitat în jurul cursei ăsteia. Tot ce mâncam, toți pașii pe care-i făceam, toate planurile, totul era guvernat de cursă. M-am certat până și cu o femeie care, în grija pe care mi-o purta, mi-a urat să-mi rup un picior, ca să nu mai plec. Deh, piciorul mi l-am pleznit, ce-i drept, dar la vreo lună jumate după ce m-am întors, într-un accident de motocicletă. Da’ bănuiesc că asta nu se pune“, spunea Paul într-un interviu pentru revista Alerg.

Marathon des Sables înseamnă șapte zile de alergare în deșert, printre dune imense, dune mici, creste muntoase, câmpuri nesfârșite de bolovani, albii de lacuri. La ediția 2011 a cursei au fost 250 de km. Ziua cea mai lungă a presupus parcurgerea a 82.2 km, în ultima zi – 18 km. “Îți duci în spate rucsacul cu provizii, echipamentul, medicamente, kitul de supraviețuire. Al meu a cântărit aproape 11 kg. Al celor mai experimentați nu cântărește mai mult de 9”, spune Paul Dicu. “Altfel, e simplu. Alergi, mărșăluiești, te târăști, te înjuri, faci orice, dar pentru nimic în lume nu te oprești“.

Anul acesta, mai exact începând din 8 aprilie, Paul Dicu va alerga din nou la Marathon des Sables. Dar cu o altă motivație. “Anul trecut am vrut să alerg pentru a scăpa de demonii personali și pentru a mă împăca cu mine însumi. De data aceasta, motivele mele sunt altele. Alerg pentru alții, pentru copiii bolnavi de inimă din România“, a spus astăzi Paul Dicu, la anunțarea publică a campaniei În pas cu Paul.

Pe scurt, asociația Inima Copiilor – pentru care aleargă de această dată Paul Dicu – își propune să strângă fonduri pentru Departamentul de cardiochirurgie din cadrul spitalului Marie Curie, bani care vor fi folosiți în special pentru asigurarea de burse de perfecționare pentru personalul medical angajat aici ca și pentru asigurarea materialelor medicale necesare (instrumentar, consumabile etc).

Orice alergător poate contribui simplu la strângerea acestor bani. Pentru fiecare kilometru parcurs în alergare, ING Asigurări de viață va dona 10 euro asociației Inima Copiilor.

Contorizarea kilometrilor parcurși se face iarăși simplu. În perioada 8-13 aprilie, orice alergător – după antrenament, competiție sau pur și simplu o ieșire în parc la o alergare – poate intra pe site-ul www.inpascupaul.ro și să-și înregistreze distanța parcursă. Se poate trimite un mail la adresa paul@inpascupaul.ro, indicând numele, vârsta, distanța parcursă și locul în care ai alergat. Pot fi trimise, dar nu e obligatoriu, filme sau fotografii care să dovedească faptul că ai alergat.

La finalul zilei, organizatorii vor face publice lista cu participanții și distanța adunată.

În deșert, Paul Dicu s-a descoperit pe sine. ”La un moment dat inima te lasă. Nu ai ce să faci. Sunt oameni excepţionali acolo. Am avut surpriza să văd şi oameni la 60 de ani. Marathon des Sables e mai mult decât o cursă de alergare. La sfârşit, cursa asta construieşte ceva”, declara Paul pentru revista Alerg. „Lucrurile se întâmplă aşa: tu eşti dezghiocat, dezmembrat, făcut bucăţi şi la sfârşit, dacă ai noroc, renaşti, te recompui. Sunt câţiva maratoniști care vin acolo pentru puncte şi pentru locuri în clasamente, dar ceilalţi se bat doar cu ei. Nici nu contează ce loc ocupi, pur şi simplu e treaba ta cu tine. Punct. Problema nu este să alergi toţi cei 250 de kilometri, ci să nu te opreşti ”.

PS – Am două tricouri ale campaniei În pas cu Paul pe care le pot oferi cu plăcere cuiva care își propune să alerge cât mai mult în zilele următoare.

Comments

comments

Previous

Noutăți despre semi-maratonul București

Next

Sportul altfel

12 comments

  1. Am citit povestea lui Paul, pe nerasuflate, in Revista Alerg. Evident, citisem si celelalte articole din diferite surse despre cursele lui in Sahara. Ii tinem pumnii lui Paul si noi ne punem pe treaba (alergat) aici in tara sau oriunde.

  2. Salut Ionut. Pt a obtine tricoul e necesar doar sa ne intalnim cumva. Trimite-mi te rog un numar de telefon pe adresa mea de e-mail si luam legatura.
    Marian

  3. Mulțumim, tuturor celor care, de cele mai multe ori fără să-l cunoască personal, au alergat cu Paul si au spus mai departe povestea lui – fiecare cuvânt pomenit prietenilor, fiecare postare pe blog, fiecare share sau like pe Facebook au fost un pas făcut împreună cu el în Sahara, către linia de sosire la care a ajuns sâmbătă după-amiază.

    Împreună cu voi și cu Paul, vorbim oamenilor despre copiii bolnavi de inimă și nevoia lor de ajutor. Vă cunoaștem personal doar pe o mică parte dintre voi, dar vă iubim pe toți la fel de mult: mulțumim din inimă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also