luni, iulie 22 2024

Cinci firme americane de avocați au dat în judecată companiile Vibram USA Inc și Vibram Fivengers LLC pentru “informații înșelătoare în ce privește beneficiile alergării cu picioarele goale“, relatează site-ul SportsOneSource.com.

“În condițiile în care companiile menționate au pus semnul egalității între alergarea cu picioarele goale și cea cu Vibram, atunci informațiile înșelătoare despre alergarea barefoot sunt valabile și pentru produsele Five Fingers“, se arată în pledoaria avocaților.

Altfel spus, conform caselor de avocatură:

– Informațiile despre beneficiile alergării barefoot folosite de către Vibram FiveFingers pentru a-și promova produsele sunt înșelătoare

– Încălțările FiveFingers pot duce la creșterea numărului de accidente în comparație cu încălțările convenționale și chiar cu alergarea desculț.

– Nu există niciun studiu științific serios care să susțină în totalitate afirmațiile comerciale ale FiveFingers

Dacă americanii sunt cunoscuți pentru ușurința cu care apelează la avocați pentru situații din cele mai diverse (în cazul menționat mai sus, avocații reprezintă 100 de persoane, care cer despăgubiri de 5 milioane de dolari), subiectul alergării cu încălțări minimaliste sau desculț este totuși unul foarte serios și merită puțină atenție.

În ultimii ani, încălțările minimaliste și îndeosebi cele FiveFingers au devenit o adevărată modă. Sute, mii de oameni s-au “convertit” la acest stil de alergare preluînd fără discernământ informații oferite de companiile comerciale sau de fel de fel de guru apăruți peste noapte. Câte ceva cifre sunt elocvente în acest sens:  în lume, vânzările de încălțări minimaliste au crescut cu circa 300 de procente anual, în ultimii cinci ani, numai anul trecut vânzările cifrându-se la 70 milioane dolari.

Dincolo de campaniile de marketing ale companiilor, interesate – normal – să-și vândă produsele, o parte din responsabilitate în ce privește promovarea dezechilibrată a alergării desculț o au și mass media, dar și cărțile, informațiile și sfaturile personale promovate pe internet de diferiți „specialiști„.

Pentru o dezbatere echilibrată asupra acestui subiect recomand site-ul SportsScientists.com. Îmi permit să preiau de aici doar câteva concluzii aparținând doctorului Ross Tucker:

– Cu certitudine alergarea desculț este utilă pentru oricine, în timpul unui antrenament. Aceasta schimbă stilul (pattern) de alergare, întărește mușchi și tendoane care nu sunt în mod curent folosiți în timpul alergării încălțat, e o bună modalitate de recuperare și, nu în ultimul rând, e ceva plăcut. De aceea, alergarea desculț poate fi introdusă în timpul unui antrenament. Numai că asta e recomandabil să fie sub forma unei încălziri ușoare, de câteva minute, sau o alergare ușoară, de 30 de minute, o dată pe săptămână, ori chiar sub forma unor sprinturi, la finalul unei sesiuni de training.

– Alergarea desculț nu este pentru oricine. În ciuda antrenamentelor, a învățării tehnicii „naturale” de alergare, nu oricine poate deveni barefoot runner. Unii pot face asta, se pot simți excelent, dar asta nu înseamnă că ce e valabil în cazul lor este valabil pentru oricine. Pentru aceștia din urmă, alergarea desculț poate mai curând crea probleme, decât să le rezolve.

Comments

comments

Previous

O “dramă”, despre orientare și un concurs

Next

Transmaraton. O altfel de cursă

7 comments

  1. Realmente povestea asta nu-i o gluma. Am ramas stupefiat acum citeva luni cind un prieten emigrat mai de mult in Austria mi-a laudat cu convingere aproape fanatica virtutile asa-zisilor „pantofi massai” – ceva cu o talpa fara toc, fara virf si rotunda. De la bun inceput mi s-a parut o prostie dar studiind internetul am aflat ca de fapt teribilii pantofi, la massai acasa, sint doar niste sectoare de anvelopa auto legate de picior cu sirme si sfori, un fel de opinci Dunlop sau Michelin. Asadar nimica nou sub soare avind in vedere ca si amaritii din Romania isi confectioneaza astfel de incaltari. Faptul ca un compatriot, care cunostea prea bine acest expedient folosit si la noi, a putut inghiti pe nemestecate imbecilitatea cu super-pantofii massai, ecologico-super-naturali spune multe despre cita minte are publicul consumator. Daca as locui in America si as avea suficienti bani as monta un proces mamut prin care sa invectivez iresponsabilitatea consumatorilor dispusi sa creada orice aberatie. Fiindca pina la urma nu-i vinovat cine cere ci ala care da.

  2. M-ar interesa niste pareri foarte serioase si responsabile si despre sandalele huaraches, avand in vedere ca m-am gandit si eu sa folosesc asa ceva.

  3. Folosesc asa ceva din 2011, de cind am reinceput sa alerg, la 2 ani dupa o dubla ruptura de meniscuri cu ruptura completa de LIA (asa zic 2 rmn-uri). Ruptura de la … dans salsa acrobatic, beat, cu partenera in brate. Eu am 1.87 si +/- 100 kg 🙂 Revenind, doctorii au zis ca nu o sa mai pot alerga ever fara operatie … m-am ambitionat, am mers 2 ani cu orteza cu tije, m-am antrenat la sala si apoi am descoperit vibramii. Si am inteles de ce mi s-a rupt meniscul: ani de alergare gresita in care produceam socuri in talpa, desi foloseam Adidas Supernova 13, si Puma Complete Phyleas IV (pronatie). De fapt astia m-au pacalit sa calc gresit, sa ma simt protejat (marea minciuna a comerciantilor, din anii 80 incoace). Microrupturile formate (condrilomatoza) s-au unit in 2 mai mari, fapt relevat si de RMN-uri. Acesti minimali ma obliga sa alerg spre varfuri, mi-au schimbat stilul de alergare, altfel imi clantane dintii si creierul in cap cu ei. Eu am 2 perechi, Bikila si Sprint. gagica are si ea Sprint. Sint foarte placuti, momentan alerg pe asfalt cam 10 km in ~0:55, am alergat maxim 13.5 km dupa accidentare. Nu, nu m-am operat niciodata. De cind alerg cu ei au scazut spre 0 durerile in genunchi la efort. Confirm ca nu sint pentru oricine, trebuie sa ai piciorul echilibrat, cu degete normal proportionate nu cine stie ce degetane inegale sau shuie. Ocazional mai fac bashici la un deget de la piciorul sting, in rest sint de vis. A, si nu sint comozi deloc la condus masina, dar sint foarte misto pentru bicicleta sau pentru plimbari lungi prin orase. La comanda de la CitySports, din america, poti prinde reduceri culori mai stridente chiar si la 70 USD, in conditiile in care in europa sint 110 EUR !

  4. Eu doar in asa ceva alerg de ceva vreme si am alerg si 30+ km cu ei.
    Nu am intampinat probleme sau dureri.

    Iar doctorul care zice ca trebuie sa inveti stilul de alergare „natural” sa ma lase in pace.
    Uitati-va la copii cum alerga. Asa ne-am nascut, sa alergma natural. Stim asta de mici doar ca toti papucii care ne constrang piciorul si ne inalta calcaiul ne modifica biodinamica si ajungem sa nu mai avem muschii balasati si normal ca unii la inceput intampina probleme cand reinvata sa alerge „natural”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also