vineri, iulie 19 2024
A doua parte a interviului cu Nicolae Soare, unul dintre cei mai buni alergători de fond și semimaraton de la noi. Prima parte se poate citi aici.

Distanța favorită?

”Cel mai mult îmi place proba de 10.000m, mă simt foarte bine pe această distanță. Dar nu pot să nu recunosc că îmi place și maratonul. Pe 10.000m am cele mai bune rezultate, dar la maraton am concurat în cea mai mare competiție, respectiv la Jocurile Olimpice de la Rio.

Am foarte multe amintiri frumoase din carieră. Nu pot spune că am un top în această privință. Fiecare medalie, fiecare cursă îmi lasă o amintire frumoasă. Bineînțeles, competițiile europene sau cele mondiale au un impact mai mare asupra mea.”

                                                                                                              Foto: Andra Panduru

Alergătorul favorit?

”De departe, Kenenisa Bekele este favoritul meu. Nimeni, niciodată nu îi va lua locul în inima mea. Îmi place cum aleargă, îmi place tăria lui de caracter, îmi place totul la el.

Acum, dacă e să spun de ce alergătorii europeni nu sunt tot atît de rapizi precum cei est-africani… Nu știu dacă nouă ne lipsește ceva, avem tot două picioare. Poate dacă și la noi în Europa fuga ar fi singura scăpare, am avea astfel mai mulți atleți buni.”

Planuri de viitor?
”Eu mă concentrez să evoluez, să performez cît mai mult, nu urmăresc un anume top. Eu vreau să concurez cît mai bine la nivel internațional și pentru asta mă pregatesc. Anul acesta am un singur mare obiectiv: să particip la Campionatul european de atletism, ce se va desfășura între 7-12 august la Berlin(între timp, Nicolae Soare a îndeplinit baremul pentru proba de 10.000m). Și, desigur, acolo să obțin un loc cît mai în față. Pe termen lung, vreau să ajung la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Un sfat pentru un alergător începător?

”Să știe că alergarea te face mai sănătos, mai plin de energie, te ajută să ai o viață mai activă. Să nu se oprească din alergat. Și, desigur, să o ia încet, să nu se grăbească și să sară repede la distanțe lungi.”

Alexandru Nicolae Soare s-a născut pe 21 septembrie 1991, la Buzău. A obținut medalia de argint în proba de 10.000 m la Campionatul European pentru tineret din 2013, dar și la edițiile din 2015 și 2017 ale Universiadei de vară. S-a calificat la JO de la Rio de Janeiro, terminînd pe locul 127. În 2016 a fost depistat pozitiv pentru meldonium, dar la scurt timp a fost declarat nevinovat deoarece probele nu au fost relevante. Un an mai tîrziu a fost declarat cel mai bun atlet din România. Cele mai bune performanțe: 10.000m – 28min:25.38sec (2018), semimaraton – 1h:04min:07sec (2014), maraton – 2h:18min:52sec (2016)

Comments

comments

Previous

Interviu. Nicolae Soare (I)

Next

Cursă nouă. 5k Night Run

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also