sâmbătă, februarie 24 2024

Printre cei mai buni alergatori de maraton din lume în anul 2009, cei mai mulţi au un nume de familie care începe cu litera K. Desigur, e o întîmplare. Nu e însă deloc întîmplător că toţi aceşti maratonişti sunt africani.

Kibet, Kwambai, Kirui, Wanjiru, Kebede, Gharib, Gebrselassie, Kipruto, Goumri, Makau, Kirwa, Worku, Yegon, Cheruiyot, Kemboi, Tsegay, Keitany, Kisri, Kipkorir, Mutai.
 
Acestea sunt numele celor 20 de bărbaţi alergători care au reuşit, anul acesta, să alerge distanţa maratonului în mai puţin de 2h şi 7 min. A fost un an fără precedent din punct de vedere al performanţelor, cu atît mai mult cu cît timpul de mai înainte era acum 12 ani record mondial, relatează site-ul sportscientist.com.

Conform tabelului alăturat, numărul performanţelor a crescut cu 56 la sută faţă de anul trecut, în timp ce în 2008 numărul performanţelor a fost cu 167 la sută mai mare decît în 2007.

La asta trebuie adăugat că s-au realizat noi recorduri ale unor curse importante precum Rotterdam (2h:04:27), Londra (Samuel Wanjiru, 2h:05:10), Fukuoka (Tsegaye Kebede 2h:05:15), Chicago (Wanjiru 2h:05:41), Paris (Vincent Kipruto 2h:05:47), Frankfurt (Gilbert Kirwa 2h:06:14) şi Amsterdam (Gilbert Koech 2:06:18).  Dintre marile maratoane, doar la New York şi Boston s-au înregistrat timpi cîştigători mai mari de 2h:08.

Anul 2009 a mai consfinţit dominaţia absolută a atleţilor africani. Dintre cele 20 de nume prezentate mai sus, 13 sunt ale unor kenyeni, 4 sunt de etiopieni şi 3 de marocani. Pe de altă parte, dintre cele 104 performanţe de sub 2h:10 înregistrate anul acesta, numai 13 au aparţinut unor atleţi care nu erau kenyeni sau etiopieni.

Care ar fi însă cel mai bun maratonist al anului, privit tot dintr-o perspectivă statistică? Timpii din acest an îi recomandă pe Tsegay Kebede şi Sammy Wanjiru. Kebede ar fi cîştigător pentru că a alergat cu o medie de 2h:05:19 (medie a celor două curse ale sale din 2009), în timp ce Wanjiru ar fi în apropiere, cu o medie de 2:05:25 (tot în două curse). Numai că Wanjiru a cîştigat două maratoane mari, la Londra şi Chicago, amîndouă cu timpi record, în prima dintre curse învingîndu-l chiar pe Kebede. Aşa că se poate spune că de fapt Sammy Wanjiru este maratonistul anului 2009. Asta chiar dacă numele lui nu începe cu litera K.

Comments

comments

Previous

Gînduri. În loc de urări

Next

Bilanţ 2009

2 comments

  1. Mai interesant de stiut ar fi de ce africani?

    Ma indoiesc ca rasa ar fi un raspuns dar cred ca sportivii din tarile mai sarace au tendinta sa se antreneze mai bine.

    Subiectul pare interesant. Mai ales intr-o lume competitiva ca a noastra.

  2. Salut Ozzi,
    din cite am citit, pot spune ca nu exista inca un raspuns definitiv care sa explice intru totul suprematia absoluta a atletilor africani in probele de fond. Dintre motivele care pot fi luate in calcul: o determinare genetica (asta nu are totusi de a face cu rasa), alergatul constant inca din copilarie (multi actuali atleti parcurgeau alergind minimum 10km pe zi pt a ajunge la scoala, de exemplu), determinarea geografica (nastere, copilarie intr-o zona cu un climat cald, la o altitudine medie) si, nu in ultimul rind, saracia, care ii impinge pe multi de la spate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also