miercuri, aprilie 17 2024

La aproape trei ani după ce, în premieră pentru România, trei atlete din Kenya s-au transferat la clubul Steaua, acum două dintre acestea au plecat la rivala Dinamo. Motivele nu sînt chiar clare.

În noiembrie 2019, atletismul românesc înregistra o premieră. Trei atlete din Kenya, Joan Chelimo, Stela Ruto şi Delvine Meringor, veneau în România, erau legitimate la clubul Steaua și promiteau să obțină rezultate notabile. Ceea ce s-a și întîmplat curînd, în condițiile în care toate sportivele erau experimentate, cu rezultate peste medie în probele lungi de alergare, inclusiv semimaraton și maraton.

Astfel, pe 17 aprilie, la Seul, românca Joan Chelimo Melly cîștiga maratonul desfășurat în capitala Coreei de Sud cu un rezultat de 2h:18min:04sec, timp care a îmbunătățit cu aproape două minute vechiul record al cursei. Timpul său de la Seul reprezintă în aceste condiții și un nou record național, precedentul aparținîndu-i campioanei olimpice Constantina Diță care în 2005 a alergat cursa de la Chicago în 2h:21min:30sec. Lucrul acesta a fost posibil deoarece, în mai anul trecut, toate sportivele de origine kenyană au obținut cetățenia română.

Important de spus este că cele trei atlete erau pregătite de Carol Șanta, un antrenor care lucrează de peste 15 ani la nivel înalt, pregătind cu succes mai mulți sportivi kenyeni care au fost naturalizați în Turcia. Șanta a fost tot timpul încrezător că sportivele sale pot face performanță, inclusiv să cîștige o medalie la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

În aceste condiții a surprins un comunicat al clubului Steaua, dat la sfîrșitul lunii august, prin care anunța că a decis să înceteze colaborarea cu Stella Rutto și Joan Chelimo Melli, dar și cu antrenorului Șanta. Motivele care au stat la baza acestei decizii erau: ”Sportivele au refuzat participarea la competițiile naționale desfășurate în anul 2022, nerespectând astfel obligațiile stipulate în contractele de activitate sportivă; comportamentul antrenorului Carol Șanta, în timpul derulării contractului, a fost total contrar cu principiile și valorile clubului Steaua București. Mai mult decât atât, ne-au fost semnalate practici neloiale ale antrenorului față de cele două sportive”. Neoficial, colportat de către presă, s-a spus că antrenorul ar fi umblat la conturile în care cele două atlete își primeau banii.

Merită spus că a treia atletă,  Delvine Relin Meringor a decis să rămînă la Steaua, unde este antrenată de către Valentin Anghel. Printre altele, Meringor a reușit ca în martie să cîștige maratonul de la Los Angeles, cu un timp de 2h:25min:04sec.

În fine, pentru a încheia ”povestea”, doar cîteva zile mai tîrziu după comunicatul celor de la Steaua, clubul Dinamo anunța la rîndul său că își continuă politica de a ”investi în performanță prin cooptarea sportivilor și antrenorilor reprezentativi”, prin transferarea lui Rutto și Chelimo Melli, plus a antrenorului Șanta. Informația nu a fost însoțită de detalii suplimentare, însă – pentru cine vrea să citească printre rînduri – să consemnăm ad-literam declarația lui Chelimo Melli: ”Sunt extrem de fericită că AM ALES să mă alătur celui mai puternic club din România. Sper să îi fac pe români mândri de rezultatele mele și să reușesc o mare performanță la Paris în 2024”.

Comments

comments

Previous

UTMB 2022. Spectaculos

Next

Se reia Maratonul Piatra Craiului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also