duminică, ianuarie 23 2022

Cunoscutul ultramaratonist spaniol și-a propus să alerge mai bine de 303km într-un interval de 24 de ore

Actualizare: Kilian Jornet a abandonat după 11 ore de alergare, interval în care a parcurs o distanță de 134,8km. El a acuzat stare de amețeală, iar doctorii i-au recomandat să se oprească. În această cursă, cel mai bine a alergat norvegianul Harald Bjerke – 232km.

==> Vineri 27 noiembrie, cu începere de la ora 11:30 (ora României). Pe o pistă de alergare din localitatea Mandalen, Norvegia. Kilian Jornet, care are o mare experiență în alergările lungi montane, va încerca să doboare un record vechi de 23 de ani. Evenimentul este organizat de către Salomon, care cu această ocazie își promovează un nou model de încălțări, ce va fi lansat oficial anul viitor.

==> În ciuda lipsei sale de experiență în alergarea pe teren plat și a antrenamentelor specifie, Kilian și-a propus un obiectiv major. De ce? Pentru că pe 4 octombrie 1997, grecul Yanis Kouros (indiscutabil cel mai mare ultramaratonist de șosea) alerga la Adelaide (Australia) distanța de 303,506 km. De atunci, deși numărul curselor de 24h a crescut considerabil, nimeni nu a reușit să se apropie cît de cît de acest record (cea de a doua performanță aparține rusului Denis Jalibin <<Zhalybin în transcriere englezească>> cu 282.28km). Revenind la Kouros, să spunem că el a alergat cu o medie de 4min:45sec/km. Asta într-un interval de 24 de ore.

==> Cursa lui Kilian Jornet pare să se desfășoare în condiții destul de bune. Temperatura la ora startului va fi de circa 4C, se va încălzi puțin apoi (dar va fi și mai rece peste noapte). Spaniolul nu va alerga singur, ci alături de un grup de alergători norvegieni experimentați, pentru a da astfel aparența de concurs, pentru a se putea astfel recunoaște eventualul record. Oricum, spaniolul e destul de reticent. „Ceea ce mă motivează este să ies din zona mea de confort, să încerc diferite lucruri și să văd de ce sunt capabil, fie că este vorba de alpinism la mare altitudine sau, în acest caz, de alergare pe teren plat ”, spunea Jornet. 

==> Dincolo de frumoasele cuvinte ale lui Kilian Jornet, el este motivat și de interesele de marketing ale companiei Salomon, principalul său sponsor. Salomon a ”îmbrăcat” evenimentul sub numele de Phantasm24, adică numele viitorului pantof de alergare. Mai multe detalii aici.

==> Ca precauție în contextul pandemie de coronavirus, la cursă nu pot participa spectatori. Însă aceasta poate fi urmărită live aici: https://www.salomon.com/phantasm24

==> Și, în încheiere, o imagine cu Yanis Kouros, din 1987. Cît de mult s-au schimbat lucrurile, mai ales la nivelul echipamentului (pentru cei mai puțin atenți vă invit să vedeți pantofii de alergare ai lui Kouros).

Foto: Trevor James Robert Dallen/Fairfax Media via Getty Images

Comments

comments

Previous

Cine va fi cel mai bun atlet al anului?

Next

Flux în alergare. Sau de ce ar fi prea sărac să-l atingem doar la nivel personal?

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also