miercuri, mai 29 2024

Kenya a luat toate medaliile posibile în proba de maraton feminin a Campionatelor mondiale de atletism ce se desfășoară la Daegu (Coreea).

Pe o căldură sufocantă și umiditate ridicată, Edna Kiplagat (31 ani) a reușit să termine proba într-un timp de 2h:28min:43sec, devansîndu-le pe compatrioatele sale Priscaah Jetoo (2h:29min:0sec) şi Sharon Cherop (2h:29min:14sec). Victoria lui Kiplagat nu este o mare surpriză, ea fiind favorita competiției din perspectiva timpilor obținuți în acest an.

Keniencele au făcut o cursă tactică, neforțînd pe prima jumătate a cursei (la 21 de km Kiplagat a trecut în 1h:16min) și accelerînd semnificativ după aceea. Momentul de maxim dramatism și care putea să schimbe configurația cursei s-a petrecut la km 38 cînd Kiplagat și Cherop, care conduceau, s-au repezit spre aceași sticlă cu apă la un punct de rehidratare. Cele două s-au ciocnit involuntar, Kiplagat căzînd și – la prima vedere – lovindu-se destul de rău. Cherop nu a plecat mai departe pînă cînd nu a văzut că buna sa prietenă este ok, așa că cele două atlete și-au reluat cursa împreună. Kiplagat s-a detașat apoi, cîștigînd pe merit.

Antrenorul Valentin Tomescu a comentat pentru ProSport această cursă, remarcînd că a fost influențată de vremea neprielnică. „Timpii sunt clar mai slabi ca de obicei, însă din cauza condiţiilor: umiditate şi căldură. Kenya a făcut se pare o cursa de „pândă” pe prima parte, lăsând etiopiencele să conducă. (…) „Surpriza mai puţin plăcută vine la echipe, unde Japonia ar fi trebuit să fie în primele trei, dar nu a reuşit. Japonia are condiţii climatice identice în perioada asta a anului cu Coreea, deci nu au scuze. China se pare că a avut totuşi beneficiul adaptării la condiţiile de concurs”, a spus Tomescu.

Clasamentul pe echipe a fost: 1. Kenya, 2. Etiopia, 3. China.

Dincolo de cei 60 de mii de dolari obținuți ca premiu (despre care a spus că de-abia așteaptă să îi cheltuiască la cumpărături), după victoria de la CM, Edna Kiplagat a reușit să avanseze pe poziția a doua în World Marathon Majors, competiție în care se premiază cu 500 de mii de dolari atletul care obține cele mai bune rezultate în competițiile majore de maraton. În acest clasament conduce acum rusoaica Lilyia Șobukova (65 de puncte), urmată de Kiplagat (60 puncte). Departajarea lor se va face după maratoanele din această toamnă, cînd Șobukova va concura la Chicago și Kiplagat la New York).

Revenind la campionatele mondiale de atletism, mai merită spus, ca fapt inedit, că ultima clasată la maraton a fost Shariska Winterdal, din Aruba (un stat din Caraibe) care a trecut linia de sosire în 3h:49min.

Și pentru că tot suntem la campionate de alergare, să notăm că astăzi la Vatra Dornei au avut loc campionatele naționale de alergare montană. A fost o competiție cu o participare mai numeroasă ca de obicei (130 de atleți de la 32 de cluburi), desfășurată pe o vreme destul de călduroasă. În proba seniorilor s-a impus favoritul clar, respectiv Ionuț Zincă (CSU Craiova), în timp ce la fete a cîștigat Simona Maxim (CSM Onești).

Clasamentul complet, inclusiv în probele de juniori, este disponibil aici

Comments

comments

Previous

Piciu. Un vis olimpic (II)

Next

Nu ești singur, Cristi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also