sâmbătă, februarie 24 2024

Pe 20 octombrie va fi lansat documentarul ”Fast and Light”, realizat de fotograful și videograful Ian Corless. Filmul, care este parte a seriei Salomon Running TV, prezintă o istorie a skyrunning-ului, din perspectiva lui Lauri și Marino Giacometti, cei care au pus pe picioare aceste evenimente de alergare montană și, totodată, documentează alergările lui  Kasie Enman, Kilian Jornet și Emelie Forsberg la Trofeul Kima.

00
[Ian Corless]

Biella, Italia

Sunetele unui pian de la școala de muzică locală își fac drum prin obloanele ferestrelor deschise pentru a primi măcar o adiere în căldura sufocantă a zilei. Pare să fie o scenă de film: străzi pavate cu piatră, arcade înalte, o minunată piață veche, râsetele copiilor care se joacă și miros de cappuccino proaspăt.

Biella, sau mai bine spus sediul central al Federației Internaționale de Skyrunning  se află în vârful unui deal aproape de valea Aosta, la puțin peste o oră de Chamonix și în imediata apropiere a Monte Rosa și Matterhorn. La poalele Alpilor, pare locul perfect pentru alergare montană pură.

„Ne-am mutat aici pentru că aici era sediul companiei Fila, sponsor cheie pentru Skyrunning în anii ’90”, ne spune Lauri van Houten, Director Executiv al Federației Internaționale de Skyrunning. “Când Fila a renunțat la colaborare, am decis să rămânem, oricum și acum ni se pare absolut natural să ne aflăm aici.”

Munții domină viața lui Lauri și Marino Giacometti, cealaltă jumătate a brandului Skyrunning. Nu e un loc de muncă, este o pasiune care le consumă mai mult de 12 ore în fiecare zi. Perechea dinamică poate fi întâlnită la Skyrunner® World Series în fiecare an. Asta înseamnă 15 evenimente și  3 discipline, VK, SKY și ULTRA.

01

În spate se află un volum enorm de muncă: telefoane, e-mailuri, planificare logistică și negocieri care fac ca evenimentele Skyrunner® World Series să devină de referință pentru alergarea montană extremă, fiind căutate și de sportivi de renume precum Bruno Brunod, Fabio Meraldi sau Killian Jornet.

În 2012, Skyrunning a renăscut. După o planificare strategică atentă, ISF a lansat noua serie Sky Ultra Marathon cu Transvulcania La Palma, precum și un seminar, „Mai puțini nori, mai mult cer”. Disciplina Skyrunning a trecut la un nou nivel și a devenit ceva la care alergători din toată lumea aspiră, chiar dacă vorbim de curse cu un grad foarte mare de dificultate, la peste 2000 metri altitudine și cu pante de peste 30%. Modest, Giacometti explică: “Nu este nimic nou, doar că acum toată lumea împărtășește viziunea pe care am avut-o acum mulți ani.”

„Casina” – Corteno Golgi. Italia

Casina este o casă de munte aflată  în Corteno Golgi aproape de San Antonio,  locul de naștere al lui Marino Giacometti. Cele două nivele ale casei sunt aproape două clădiri diferite. La etaj totul este din lemn, o combinație rustic /modern și un loc minunat de relaxare influențat în mare parte de Lauri. La parter se află clădirea originară, neatinsă de ani și care amintește de trecutul lui Marino. Garajul este un muzeu Skyrunning unde pot fi găsite nenumărate căști, încălțări, pioleți, numere de concurs, clipuri video și fotografii vechi.

Înconjurat de câmpuri verzi și munți din toate părțile, Marino se simte acasă. Arată spre vârfuri și povestește despre copilăria și pasiunile sale. The African Attachment (TAA) au venit să filmeze un clip video despre Skyrunning, în care se împletesc povești din trecutul lui Marino cu imagini cu acesta în alergare.

03

Regizorul și fotograful Kelvin Trautman este acolo pentru a filma cele mai bune cadre, într-o seară minunată și sub un cer împodobit cu nori pufoși. Pe vârful Monte Padrio lumina este incredibilă, soarele dispare recompensându-ne cu o minunată paletă de culori de la portocaliu la roșu și auriu, iar Marino pare să se distreze așa cum nu a mai făcut-o de demult, alergând după indicațiile lui Kelvin.

Ziua următoare începe cu o plimbare scurtă cu mașina până la casa din copilărie a lui Marino. Folosindu-se de buff, pe care l-a legat ca pe un sac, Marino culege ciuperci, așa cum obișnuia în urmă cu 50 de ani. “În Valle Campo Vecchio obișnuiam să mă scald în pielea goală”, spune el, pentru ca peste o oră să alerge desculț pe malul râului și să se scufunde în apa rece ca gheața.

Ziua se încheie în fața șemineului din Casina. Corpul lui Marino se resimte, picioarele îi sunt grele după alergare, dar dincolo de oboseală se simte grozav.

“Pentru următorii ani, avem în plan niște curse foarte frumoase și foarte tehnice la mare altitudine. 2012 a fost un prag important în dezvoltarea disciplinei Skyrunning. Este evident că alergătorii își doresc curse de acest fel și că am intrat într-o nouă eră a alergării montane.”

Nu este o coincidență faptul că renașterea skyrunning  s-a întâmplat concomitent cu ascensiunea lui Killian Jornet, reiese din spusele lui Lauri. “Bruno Brunod a fost eroul lui Killian. Killian și-a urmat visele fiind inspirit de Bruno, iar acum este figura cea mai reprezentativă pentru skyrunning.”

Killian și-a făcut debutul în 2006 și rezultatele sale au fost impresionante de la bun început. Era un skyrunner din naștere. Pe măsură ce popularitatea lui a crescut, s-a dezvoltat și disciplina skyrunning.

02
În ce privește planurile de viitor, Marino spune: “Trebuie să ne extindem, să ne dezvoltăm și să facem ca disciplina skyrunning să fie cunoscută de un public nou. Ne vom întoarce la rădăcini, mergând în același timp înainte. Ne-am dori să organizăm o cursă de la Cervinia sau Chamonix până pe vârful Mont-Blanc, dar evident asta nu este pentru toată lumea. ”

Trofeo Kima, Italia

Această competiție este considerată perla coroanei skyrunning.  Emelie Forsberg se uită la camera de filmat și, cu un zâmbet contagios, povestește: “Acum doi ani, în primul an în care începusem să particip la competiții, am fost norocoasă să alerg la Trofeo Kima. M-am uitat pe hartă și m-am întrebat dacă este într-adevăr posibil să alergi pe un asemenea traseu”.

Mai târziu, pe traseu, aceeași Emelie poate fi văzută pe poziția a cincea, cu lacrimi în ochi, dar alergând ca un demon. S-a rătăcit pe traseu și a pierdut aproape o oră. Încercând să recupereze, își asumă multe riscuri. Locul 4, locul 3, apoi locul 2, oare este posibil să câștige totuși? Din nefericire, nu. Americanca Kensie Enman este declarată câștigătoare după ce a rămas în frunte pe tot parcursul cursei. La categoria masculin, Killian Jornet și-a doborât propriul record pe acest traseu.

Atmosfera de sărbătoare continuă și la doar câteva minute după ceremonia de premiere, norii se fac negri și un tunet puternic alertează pe toată lumea. Cerurile se deschid și ploaia torențială se dezlănțuie. Lauri citește gândurile tuturor: “Slavă Domnului că această furtună nu a început în timpul cursei!”

Încă o cursă terminată, încă un eveniment de succes, dar nu este timp de odihnă. După o cină delicioasă și un pahar de vin urmează o nouă zi, când o vor lua de la început. Următoarea cursă este peste numai câteva săptămâni și procesul se va repeta. Lauri ne mărturisește zâmbind: “Visez ca Skyrunning să se extindă cu sprijinul celor care iubesc alergarea la fel de mult ca noi. Asta este viața mea și o iubesc. Oricât de mare ar fi stresul, îmi plac provocările și nu vreau să mă plictisesc. Cu siguranță, indiferent ce se va întâmpla, nu mă veți vedea pe o plajă în Bahamas, făcându-mi unghiile toată ziua.”

04

Textul și imaginile de mai sus au fost oferite prin amabilitatea lui Ian Corless.

Comments

comments

Previous

Știri pe scurt. MPC și MIB

Next

Patru anotimpuri. La Maratonul București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also