marți, iulie 16 2024
Eliud Kipchoge. Berlin. 2h:01min:39sec. Și o cursă care va intra în istorie.
Foto: Getty Images

Acum avem o certitudine: kenyanul Eliud Kipchoge este cel mai mare maratonist al tuturor timpurilor. Nu încape îndoială.

Pe 16 septembrie, la Berlin, Kipchoge a reușit să își treacă în palmares singurul lucru care îi mai lipsea: un nou record mondial. Și nu a făcut-o oricum, ci într-un mod imperial, îmbunătățind vechiul record cu nu mai puțin de 1 minut și 18 secunde, ceea ce este enorm la acest nivel. (Vechiul record a fost realizat tot la Berlin, de Denis Kimetto, în 2014)

Așadar, noul record mondial este de 2h:01min:39sec. Adică o medie în alergare de 2min:53sec / km

Bariera de două ore pare acum tot mai ușor de atins.

Dar să ne întoarcem la Berlin, acest loc special, care rămâne locul – traseu plat, rapid, cu miză financiară – unde nu mai puțin de șapte recorduri mondiale au fost stabilite din 1998 încoace. Dar niciunul de această manieră.

Eliud Kipchoge a dominat autoritar, iar pe la jumătatea distanței – după ce ultimul pacer a ”tras pe dreapta” – a preluat cursa pe cont propriu, alergînd cu fuleu egal, concentrat, și avînd un finiș impresionant. A încheiat cu mare avans, după el venind kenyenii Amos Kipruto  – 2h:06min:23sec și Wilson Kipsang – 2h:06min:48sec.

Neobișnuit pentru Kipchoge – cunoscut drept un tip echilibrat, serios și destul de sobru – a fost maniera de manifestare a bucuriei de la final, cînd a ridicat mîinile spre cer, iar pe chipu-i brăzdat de efort a apărut un mare zîmbet, însoțit de lacrimi ascunse.

Cîteva cuvinte de final despre Eliud Kipchoge. E un kenyan de 34 de ani, care a cîștigat pînă acum 10 din cele 11 curse de maraton pe care le-a alergat. Singura dată a pierdut în 2013, cînd la Berlin a terminat pe doi, după compatriotul său Wilson Kipsang, ce a realizat atunci un nou record mondial.

Altfel, a terminat pe primul loc numai curse majore (la Londra anul acesta a triumfat pentru a treia oară consecutiv, în 2h:04min:17sec, plus două victorii la Berlin și una la Chicago), are o medalie olimpică de aur la Rio (plus altele de argint și bronz, pe 5.000m, la debutul său atletic). În plus, va rămîne în istorie ca primul om care a fost foarte, foarte aproape de realizarea unui vis ce pare încă imposibil: alergarea distanței unui maraton sub 2 ore. În mai anul trecut, în cadrul proiectului Breaking2, inițiat de Nike, Kipchoge a alergat mai tare decît oricare alt maratonist a făcut-o vreodată (medie de 2min:51sec/km) reușind să acopere distanța de 42,195km într-un timp de 2h:00min:25sec.

Ce impresionează la Eliud Kipchoge este senzația pe care o dă, că aleargă fără efort. Are o extraordinară capacitate de a alerga constant, ca un metronom și poate accelera la momentul potrivit, aproape fără nicio grimasă pe față. Unii îl văd ca pe un ”ascet al alergării”, asta pentru că e în permanență concentrat la maximum și dă impresia că mintea sa e cea care împinge înainte, ferm și blînd în același timp, un corp perfect ambalat pentru performanță.

Desigur, Kipchoge are cifre impresionante și la pragul de acid lactic și la VO2max, și așa se pot explica timpii și rezultatele lui. Dar dincolo de performanțe, Eliud Kipchoge e un adevărat model, care ne reamintește că în sport nu ar trebui să fie vorba atît despre recorduri și bani, cît despre modul în care știi să oferi lecții despre cum poți fi mai bun, empatic, uman.

La Iten, în tabăra de antrenament din Kenya, Eliud Kipchoge e văzut adesea cum curăță toaletele sau cum cară apă de la o fîntînă din apropiere, alături de colegii și prietenii săi alergători. Cu toții îl numesc, cu respect, ”șeful”.

Pentru Eliud Kipchoge maratonul e însăși viața. ”O cursă nu se aleargă doar cu picioarele, ci mai ales cu mintea și cu inima”, îi place lui să spună.

Foto: NN Running Team

Comments

comments

Previous

Ștafeta Veteranilor. Un proiect Invictus

Next

Ultramaraton șosea. Despre rezultate & responsabilitate

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also