Info general

Maratonul București. Profil de alergător

Bărbat, vîrstă medie, salariu mare, studii superioare am găsit cursă care să îmi dea satisfacție.

Foto: PhotoRun

Cam așa ar putea suna – dacă ne e permisă o abordare amuzantă – profilul alergătorului care participă la competițiile organizate de către Asociația Bucharest RUNNING CLUB (ABRC).

De fapt, lucrurile sunt puțin mai complexe, reiese dintr-o cercetare – prima de acest gen de la noi, dacă nu mă înșel – făcută de către Quantix Marketing Consulting pe un eșantion de 595 de alergători, participanți în ultimii trei ani la cel puțin una din concursurile: Maratonul București, Semimaratonul București sau București 10k&Family Run.

Prezentăm în continuare principalele concluzii ale acestui studiu.

# Vîrsta medie a participantului este de 35 de ani, iar 67% dintre alergători sunt bărbați. Revenind la vîrstă, să spunem că 24% dintre alergători sunt cu vîrste cuprinse între 19-29 ani, 48% – 30-39 ani, 22% – 40-49 ani și doar 5% în segmentul +50 ani.

# Nu e deloc surprinzător, dar 87% dintre participanți vin din București și județul Ilfov. Urmează apoi cîte 7% din sudul țării și cîte 2% din Moldova, Ardeal și străinătate. Cred că la acest din urmă procent ar trebui ”lucrat” pentru a crește.

# Din punct de vedere al profilului socio-demografic, alergătorul la cursele ABRC are studii universitare sau postuniversitare (92%) și venituri lunare între 2000-4999 lei (49%) sau peste 5000 lei (42%). Această constatare întărește ideea că alergătorul urban din România este educat și are venituri bune, peste medie.

# Pe de altă parte, ”alergătorul ABRC” (dacă e să îi spunem așa) practică regulat sport, stă mult pe internet dar și citește cărți, călătorește frecvent sau face voluntariat. Alergarea (89%) și mersul pe biciletă (36%) sunt sporturile preferate, urmate de fitness, înot sau trekking. Fotbalul reprezintă o pasiune destul de restrînsă (doar 15%).

# Date interesante sunt legate de frecvența practicării sportului, implicit a alergării. Astfel cei mai mulți dintre ”alergătorii ABRC” fac sport de 2-3 ori pe săptămînă (48%), iar 31% de 4-5 ori. Interesant este că procentele celor care aleargă sunt diferite: 50% aleargă de 2-3 ori pe săptămînă, însă doar 14% aleargă de 4-5 ori. Ba chiar 3% au spus că ei nu aleargă deloc, ceea ce înseamnă că participă la curse fără antrenament specific.

# În ce privește comportamentele legate de alergare:

  • 52% își cronometrează timpul și își monitorizează antrenamentele. Cele mai folosite aplicații sunt, în ordine, Strava (25%), Runkeeper (15%) și Runtastic (14%)
  • 36% se antrenează singuri, în proporție de 46% aleargă preponderent prin parcuri, iar 27% pe străzi
  • Doar 15% plătesc pentru serviciile unui antrenor (și asta mai ales ocazional, legat de pregătirea unei curse), iar 8% beneficiază de un antrenor plătit de compania pentru care lucrează
  • În ce privește atenția acordată stării de sănătate, doar 19% își fac analizele medicale regulat, 32% – adesea și 42% – rareori.

# În relația cu evenimentele ABRC, 23% dintre repondenți au avut o atitudine neutră, 73% una favorabilă (fiind promoteri) și 4% fiind detractori (hateri J) Așadar, sporul net de recomandare e de 69%. Pe de altă parte, 93% intenționează să participe și la alte evenimente ABRC în următoarele 12 luni.

Comments

comments

>
Previous post

Pe scurt. Bucurie pontică cu spartani

Next post

Mai tare ca Tanaka

Alerg.ro

Alerg.ro

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *