miercuri, februarie 28 2024

”Construiește-ți corpul pe care-l dorești folosind corpul pe care îl ai”

00

de Florin Popa*

Dacă ai ajuns pe Alerg.ro, e clar: fie ești alergător, fie vrei să te transformi într-unul. Bine ai venit, ai ajuns la locul potrivit. Aici vei găsi un munte de informații legate de alergare, nutriție, recuperare și metode de antrenament.

Dacă vrei și îți dorești cu adevărat, viața ta se va învârti în jurul acestui minunat sport, fie că-l practici pe asfalt sau pe poteci montane, pentru 800 de metri sau pe o distanță de 100 de kilometri. Este un sport natural, democratic, practicabil la orice vârstă și în orice zonă a lumii. Este darul zeilor pentru omenire și noi îl adorăm.

Însă, din păcate, este incomplet. Când te uiți la pozele maratoniștilor sau ale ultramaratoniștilor, ce vezi? Tipi sau tipe cu brațe subțiri, amorfe, fără o musculatură reliefată, destul de departe de imaginea atletului olimpic care întoarce privirile pe stradă. Și nu vorbim aici despre vanitate, ci despre corpul uman ca întreg, perfect operațional sub toate aspectele. Nu este tocmai normal să poți alerga un maraton dar să nu reușești mai mult de 10 flotări, nu?

La polul opus, aruncă o privire discretă spre tabăra sprinterilor. Brațe puternice, abdomen reliefat, coapse uriașe – semne ale unui regim de antrenament complex, cu exerciții împrumutate din sporturi practicate cu ajutorul ganterelor și halterelor. Din nou, nu este vorba despre imagine, ci despre funcționalitate.

bodyÎn acest moment intră în scenă Mark Lauren, expertul suprem în antrenamentul funcțional cu greutatea corpului. Mark este un fost soldat de elită din SUA, devenit ulterior antrenor al celor mai ”speciale” forțe din armata americană. Omul știe ce vorbește, încă deține recorduri la probe fizice practicate în armată, chiar și acum, după ce nu mai este cadru activ.

Cartea lui Mark, ”You are your own gym” este manualul complet al exercițiilor de forță și rezistență, practicate cu greutatea propriului corp.

De ce cu greutatea propriului corp? Pentru că acest gen de exerciții sunt complexe și implică multe grupe musculare (în comparație cu cele de izolare practicate pe aparatele din sălile de fitness), sunt sigure (accidentările sunt practic inexistente) și sunt eficiente. Și, cel mai important, pot fi practicate oriunde și oricând, acasă, la hotel sau în pădure. Și aste ne place nouă alergătorilor: libertatea absolută.

Cartea nu se vrea doar o culegere de exerciții fizice ci și un manual complet pentru înțelegerea mecanismelor care guvernează corpul uman, începând cu mișcarea și terminând cu nutriția. Plus multe indicații ajutătoare în construirea propriului program de fitness, personalizat pentru fiecare nivel de abilități și experiență. Pentru cei care nu vor să-și bată capul cu asta, Mark a pregătit și un set de programe complete de antrenament, de la începători până la elită.

La fel ca alergarea, exercițiile de forță trebuie să facă parte din planul nostru de antrenament, pentru un corp complet, gata de acțiune în orice secundă, capabil să ajungă repede la un copac și să se și cațere în el dacă mistrețul întâlnit pe poteca din pădure decide să-și revendice teritoriul.

”You are your own gym” nu te învață cum să îmblânzești animalele sălbatice, însă cu siguranță te ajută să ai o condiție fizică de invidiat. Și asta fără abonament la sală, timp pierdut în trafic sau în așteptarea eliberării helcometrului.

Lectură plăcută și spor la flotări!

Cartea este disponibilă în România doar în limba engleză, prin www.books-express.ro și costă 67,49 lei

Până la 31 mai 2014, cititorii alerg.ro beneficiază de 20% discount atât la achiziționarea cărților dorite cât și la restul de produse oferite de Books Express (agende, filme, jucării, cadouri). Pe www.books-express.ro alegeți produsele dorite și urmați pașii normali pentru o comandă. Pentru aplicarea reducerii introduceți codul ALERGEXIST pe pagina Coș Cumpărături, în câmpul Cod reducere.  

* Florin Popa este antrenor de fitness, alergător recreațional

Comments

comments

Previous

Ioi, Iștenem

Next

Știri pe scurt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also