marți, octombrie 15 2024

Triatlonistul Miță Baractaru are planuri mari pentru anul viitor. Am stat de vorbă despre cum se motivează și cum se pregătește în perioada de iarnă.

001
Cum te menţii motivat la antrenamente în timpul iernii? Ce metode aplici? Cum îţi reuşeşte?

Este destul de dificil să rămîi motivat pe toată durata iernii, pentru că sunt foarte mulţi factori care intervin. Familia, de exemplu; dacă nu este alături şi nu-ţi acordă sprijin este destul de dificil pentru tine.

Ca să reuşeşti asta, trebuie să ieşi foarte des din zona de confort. Trebuie să alegi calea cea mai lungă şi grea, dar odată cu ea vin şi acele „recompense mari”.

Când am început anul trecut antrenamentele pentru Ironman-ul din Austria, mi-am făcut un post sticker unde mi-am trecut timpii pe care vreau să îi am la înot, ciclism, alergare. Acolo mi-am trecut toate detaliile, inclusiv timpul final dorit. Am făcut mai multe exemplare şi le-am lipit peste tot prin casă. Pe frigider (pe care, vrând nevrând îl deschideam mereu pentru mâncare), în cameră, pe perete, în baie.

Ideea era să îl văd mereu şi să îmi aduc aminte despre ce am de făcut. Când îmi puneam întrebarea de ce vrei să faci asta, îmi răspundeam: pentru că îmi doresc foarte mult să fiu cel mai bun sportiv triatlonist pe distanţă lungă şi pentru asta trebuie să muncesc de două ori mai mult decât un sportiv obişnuit. Îmi repetam mereu în timpul antrenamentelor: dacă vrei să fii mai bun, fii mai bun, nu te oprește nimeni şi nimic! Ţine cont că undeva prin Australia sau Spania este un alt sportiv mai flămând decât tine şi care se antrenează mult mai deştept decât tine şi mult mai mult!

Uneori, când stăteam pe trainer în casă sau pedalam la sală pe bicicleta de spinning îmi imaginam tot felul de scenarii, ca şi cum aş fi în cursă la km X şi trebuie să dau totul acum, dacă vreau să ajung pe podium! Sau, de cele mai multe ori, îmi imaginam finișul de la Campionatul Mondial de Ironman, atunci mă cuprindeau toţi fiorii şi dintr-o dată eram mult mai motivat!

Sunt de părere că, pentru a te motiva singur, sunt două metode:
a.  motivaţia pleacă din interior, şi atunci încerci să-ţi creezi diverse scenarii în minte, pentru a-ţi menţine mintea ocupată în permanență şi de a nu simţi cu adevărat durerea din timpul antrenamentelor. Practic îţi păcăleşti mintea.

b. motivaţia vine din exterior, şi încerci să te inspiri din postere, clipuri video, citate preferate, poveşti ale sportivilor etc. Vrei să ajungi la „cea mai bună versiune a ta”, la potenţialul maxim.

Cum arată planul tău de antrenamente pentru iarna aceasta? Pe ce te concentrezi?

Păi, pentru anul viitor, cred că mulţi dintre voi ştiţi deja, vreau să mă întorc la Campionatul Mondial de Ironman. Am învăţat foarte mult din greşelile pe care le-am făcut anul acesta acolo şi în 2016 voi fi mult mai bine pregătit.

Anul viitor voi pune accentul foarte mult pe proba de bicicletă, urmată de proba de alergare şi la final proba de înot. Consider în continuare că pentru a te îmbunătăţi trebuie să te axezi pe punctele tale slabe, iar anul acesta bicicleta pentru mine a fost „călcîiul lui Achile”, deoarece necesită foarte mult timp. Trebuie să petreci cel puţin 8-10 ore de antrenament pe săptămâna. Să nu mai menţionez că şi alergarea, fiind la final, nu trebuie neglijată, iar înotul în general creşte mult mobilitatea şi capacitatea pulmonară, în plus, îţi conferă un alt tonus muscular.

De asemea, voi include şedinţe de core strength şi stretching în timpul şedinţelor de antrenament  şi câteva simulări de competiţie. Voi pune accentul pe putere şi pe mobilitate care, după părerea mea, sunt cheia succesului.

002

Triatlonul este un sport complex, mult mai complex decât îşi pot imagina mulţi. Este un singur sport care conţine trei discipline, nu sunt trei discipline la care trebuie să fii cât mai bun. Legătură dintre ele este destul de puternică şi trebuie să fii dedicat, să ai toate cele trei discipline la acelaşi nivel de pregătire, altfel vor există diferenţe, atât de putere cât şi de mobilitate. Trebuie să faci antrenamete specifice pentru triatlon! Şi să îl priveşti ca pe o singură probă de concurs!

Cum se schimbă regimul alimentar al unui triatlonist în perioada aceasta, de încărcare şi volum?

Chestiunea alimentaţiei este una foarte sensibilă. În timpul sezonului competiţional pun accentul destul de mult pe glucide, proteine şi foarte puţin pe lipide, deoarece antrenamentele sunt mult mai intense şi mai rapide.

Mereu aleg să consum produse care provin din România. În general, în sezonul rece pun accentul pe lipide, deoarece vreau să-mi educ organimul să consume grăsimi şi în timpul competiţiei. Pentru că este o competiţie de durată, corpul are nevoie de foarte multe calorii. Un gram de lipide conţine 9 calorii. Gândiţi-va câte resurse avem depuse pe abdomen, coapse, şolduri. Trebuie să învăţăm să accesăm acele resurse. Antrenamentele mele se vor desfăşura în mare parte în zona aerobă (în prezenţa oxigenului).

Ca să învăţăm corpul să consume lipide, antrenamentele trebuie să se desfăşoare în zona aerobă. De obicei, asta este şi în zona de confort.

Când am antrenamente foarte intense şi de lungă durata, după efort, pun accentul pe proteină animală. În general, proteină vegetală consum după aproape fiecare antrenament.

 Una din regulile pe care le am este să nu combim mai mult de trei alimente la o masă. Procesul de digestie poate fi îndelungat şi, la final, rămânem cu foarte puţine calorii. În fiecare zi consum destul de multe fructe, seminţe şi alune.
O altă regulă ar fi să nu va ridicaţi de la masă cu stomacul plin, ci cu o uşoară senzaţie de foame. Indiferent că este vorba de micul dejun, prânz sau cină.

În încheiere, îmi permit un sfat: ascultaţi-va corpul, el vă va trasmite tot ce aveţi nevoie. Cel mai bun antrenor din lume eşti tu. Nimeni nu te cunoaşte atât de bine. Cei din exterior pot doar să-ţi transmită câteva informaţii, dar nu ştiu ceea ce ştii tu despre tine.

Comments

comments

Previous

Iarna nu-i ca vara! Nici în alergare

Next

Urbantrail Sinaia. Zece argumente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also