marți, iulie 16 2024

Au permis realizarea unor recorduri aparent incredibile. Dar au fost de la bun început controversați

S-a tot vorbit în ultima vreme despre asta, dar acum sînt mai multe relatări de presă care ar confirma o știre importantă pentru lumea atletică. Astfel, modelul Nike Vaporfly Next% ar urma să fie în curînd interzis în competițiile oficiale pentru avantajul tehnologic pentru care îl oferă. Știri de ultimă oră pe acest subiect aveți aici sau aici.

Aceste încălțări au fost folosite, spre exemplu, de către kenyanca Brigid Kosgei, care pe 14 octombrie, la Chicago alerga maratonul în 2h:14min:04sec, doborînd cu peste 1 minut un record mondial ce data de 16 ani.

Performanța lui Kosgei a venit la doar o zi după ce Eliud Kipchoge realiza la incredibilul timp de 1h:59min:40sec pe distanța maratonului. E drept că rezultatul kenyanului a fost realizat în condiții specifice (nu detaliem, am scris pe larg aici), însă ce contează acum e că și Kipchohe a folosit niște încălțări Nike controversate, respectiv modelul AlphaFly.

Ce au comun și controversat încălțările de record mondial sînt o placă de carbon introdusă de-a lungul tălpii – care oferă o energie suplimentară la recul (detalii aici), iar studiile arată că performanțele cresc cu circa 4% datorită acestei inovații). Un alt punct de vedere critic pe acest subiect, de la un cunoscător, aici.

Revenind la foarte probabila interzicere a modelelor Nike. Acest lucru trebuie decis de către World Athletics (noul nume al vechiului IAAF, Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism), de la care se așteaptă niște reglementări privind folosirea (sau nu) a unor modele de pantofi de alergare care se pot încadra în categoria de dopaj tehnic. Și tot World Athletics ar urma să decidă dacă vor rămîne recunoscute recordurile mondiale, precum cel a lui Kosgei.

Comments

comments

Previous

Gata. S-a dat drumul la alergare

Next

Modalități de recuperare după un antrenament intens

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also