miercuri, aprilie 17 2024

Proba masculină de maraton, desfășurată în prima zi a Campionatelor Mondiale de Atletism de la Beijing, s-a încheiat cu victoria surprinzătoare a alergătorului eritreean Ghirmay Ghebreslassie. În aceeași cursă, Marius Ionescu a trebuit să abandoneze.

gheb2

A fost foarte cald la Beijing, 27-28 de grade mai toată cursa. În plus, umezeală și mai vechea problemă a smogului de la poluare. Aceste condiții dificile au făcut ca finala probei de maraton să fie una dusă într-un ritm mult mai încet decât la alte curse de nivel înalt și, în plus, să se înregistreze un mare număr de abandonuri (25 din 67 de atleți prezenți la start).

Câștigătorul este un necunoscut, Ghirmay Ghebreslassie, din Eritreea. Cel puțin însă numele lui se reține ușor, pentru că este aproape identic cu cel al unuia dintre cei mai mari alergători de fond și maraton din lume: ne gândim, desigur, la Haile Gebrsellasie. În rest, nimic nu îl apropie de acesta.

Asta pentru că Ghirmay este foarte tânăr, are doar 19 ani (în schimb, Haile a trecut la maraton la aproape 30 de ani, după ce a câștigat cam tot ce se poate câștiga în probele de fond). La Beijing, Ghirmay a alergat abia al treilea său maraton (anul trecut a fost pacemaker la Chicago, iar în primăvară a scos un 2h:07min:47sec la Hamburg, în rest ceva rezultate decente ca junior la mondialele de cross country și un loc 7 la mondialele de semimaraton de anul trecut).

Dar să ne întoarcem la cursa de la Beijing și la o analiză bazată pe timpii intermediari.

Nu e deloc surprinzător că Ghirmay Ghebreslassie a făcut o cursă cu negative split (1h:08min:59sec pe prima jumătate și 1h:03min:16sec în a doua), așa aleargă toți sportivii profesioniști. Surprinzător însă, cel puțin luînd în considerare tinerețea lui și lipsa de experiență, este faptul că a avut răbdare să stea la cutie cea mai mare parte a cursei și să atace decisiv, atunci când a știut că nimeni nu se va mai ține de el.

Iată timpii intermediari  Ghebreslassie
5km     16min:09sec (loc 19)
10km     31min:53sec (13)
15km     47min:53sec (21)
20km     1h:03min:28sec (10)
25km     1h:19min:23sec (12)
30km     1h:35min:25sec (16)
35km     1h:50min:48sec (2)
40km     2h:05min:41sec (1)

Timpul final al lui Ghebreslassie, de 2h:12min:27sec, este după cum am spus unul modest, însă condiționat de situația meteo din Beijing. Pe locul 2 a venit etiopianul Yemane Tsegay – 2h:13min:07sec, iar pe locul trei ugandezul Solomon Mutai – 2h:13min:29sec.

Merită menționată poziția a patra a italianului Ruggero Pertile – 2h:14min:23sec, dar mai ales faptul că el și compatriotul său Daniele Meucci au făcut o cursă extrem-extrem de curajoasă alături de grupul est-africanilor, fiind în frunte o bună parte din cursă. Cu Meucci s-a întâmplat și ceva tragic-comic, fiind forțat să se oprească la toaletă, unde a pierdut mai bine de un minut-jumăate, clasându-se însă în cele din urmă pe poziția a opta, cu 2h:14min:54sec.

Rezultatele complete sunt disponibile aici.

Surprinde absența din frunte a sportivilor kenyeni. Primul dintre aceștia este Mark Korir, abia pe locul 22, în timp ce actualul deținător al recordului mondial, Denis Kimetto, ca și precedentul deținător, Wilson Kipsang, au abandonat.

Și dacă tot vorbim de nume mari prezente la start, să mai spunem că ugandezul Stephen Kiprotich, actualul campion olimpic, a terminat la Beijing pe poziția a șasea.

E riscant să spunem că sportivii kenyeni au avut rezultate dezamăgitoare pentru că asupra sportivilor din această țară planează suspiciuni de dopaj. Mult mai sigur, nu a fost ziua lor fastă, nu s-au adaptat condițiilor dificile din capitala chineză. Mai este însă un factor, amintit chiar de Ghirmay Ghebreslassie, într-o declarație după victoria sa: ”Chiar și marii atleți pot avea probleme. Însă trebuie spus că aici (la Beijing – n.m) a fost atât de diferit de maratoanele de șosea, unde există pacemakers până pe la km 25-30 și când nu mai ai de alergat decât 12 km pe cont propriu”.

Victoria lui Ghebreslassie a fost surprinzătoare până și pentru antrenorul său, care estima că în cel mai bun caz se putea clasa printre primii cinci. Însă tânărul eritreean a explicat lucrurile foarte simplu: ”Am muncit mult. La Beijing m-am simțit bine, vremea a fost foarte bună pentru mine, ținând cont că de obicei mă antrenez în condiții similare (…) A fost dificil. Dar noi, eritreenii nu cedăm niciodată”.

*****

Cîteva cuvinte despre cursa lui Marius Ionescu. Atletul craiovean, Piciu, a plecat cu speranțe îndreptățite la mondialele de la Beijing. S-a antrenat mult, foarte mult, s-a pregătit serios (a obținut 2h:13min:19sec în aprilie, când a câștigat la Dusseldorf) însă ceva nu a mers la Beijing.

Cea mai mare dezamăgire este atunci când ai mari așteptări! Dar ce faci când ești doborât la pământ, rămâi acolo și plângi?! ‪‎Nu‬! Te ridici, te ștergi de praf și nu lași capul jos. În viață doar cei ce au puterea să se ridice vor transforma eșecul de azi în succesul de mâine. Ati fost alături de mine și promit că munca depusă într-un final va da roade. Pentru asta, vă mulțumesc!”, scria Piciu, cu sinceritate și bărbăție, pe pagina personală de Facebook după cursa de la Beijing.

Pentru Piciu, anul viitor este din nou foarte important. S-a calificat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, unde cu siguranță își propune să vină sus, cât mai sus . În plus, nu va renunța la obiectivul său, cel de a realiza un nou record național la maraton (actualul, de 2h:12min:30sec a fost realizat de Cătălin Andreica în 1978).

Timpii intermediari realizați de Marius Ionescu la Beijing
5km     –    16min:12sec (loc 39)
10km     –    32min:12sec (45)
15km     –    48min:24sec (44)
20km     –    1h:05min:16sec (44)
25km     –    1h:22min:06sec (42)
30km     –    1h:39min:39sec (39)

Comments

comments

Previous

Lord Coe. Și provocările atletismului

Next

Știri pe scurt. Beijingul ne salvează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also