sâmbătă, aprilie 13 2024

După o pauză de trei ani, s-a reluat Maratonul Piatra Craiului

În 2006, Maratonul Piatra Craiului deschidea calea alergării montane din România. Era primul concurs organizat oficial care reușea să aibă continuitate și să creeze o adevărată școală. Școală a dragostei de munte și pentru alergarea montană. Au fost cîteva principii de la care organizatorii nu s-au abătut deloc: să educe oamenii, să îi învețe să cunoască și să iubească și să respecte muntele. Să creeze o comunitate, a celor care cunosc și iubesc și respectă muntele prin intermediul alergării. Și chiar au făcut asta.

În 2019, totul a fost pus sub semnul morții care distruge. Doi alergători au murit atunci în timpul concursului. A venit pe urmă pandemia de coronavirus… A trebuit să treacă și ceva timp pentru a se așeza lucrurile.

Acum, în fine, după o pauză de trei ani – lungi și deloc ușori – s-a reluat Maratonul Piatra Craiului. I s-a zis și vrea să rămînă ”Regele” maratoanelor montane de la noi.

Vom lăsa deoparte emoțiile, bucuria și temerile inevitabile și de aceea vom vorbi despre această a XV-a ediție a MPC doar prin intermediul cifrelor și al informației brute.

  • 355 de alergători la start, dintre care 57 de femei
  • măsuri de protecție fără precedent. În porțiunile de creastă, garduri, balustrade, corzi și oameni peste tot.
  • traseu puțin modificat, deoarece s-a renunțat la porțiunea de șosea imediat de după Plaiul Foii, intrîndu-se direct în pădure. Asta a mai adăugat ceva diferență de nivel, care a trecut de +2300m.
  • au fost și curse pentru copii. Plus atmosfera obișnuită.
  • la feminin a cîștigat Adriana Ploșniță – 5h:00min:13sec, urmată de Paula Dogaru – 5h:07min:18sec și Viorica Mălai – 5h:13min:41sec.
  • la masculin primul a terminat Viorel Pălici – 3h:54min:04sec, urmat de Andrei Preda – 3h:55min:02sec și Valentin Toma – 3h:58min:52sec.
  • Toate rezultatele sînt disponibile aici

Și, mai jos, cîteva imagini de la ediția din acest an, realizate de către Dragoș Costea

Comments

comments

Previous

Maratonul București. XV

Next

Maratonul București 2022. Rezultatele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also