marți, septembrie 17 2024
Desigur, e tot alergare. Dar și o performanță: brașoveanca Ingrid Mutter a cîștigat Campionatul European de Skyrace, desfășurat în Țara Bascilor (Spania).

Competiția are de fapt un nume destul de complicat, Gorbeia Suzien Ternua, și este o cursă de 31km, cu o diferență de nivel pozitivă de 2400m, care se organizează în Parcul Natural Gorbeia, din sud-estul Țării Bascilor (Spania). Startul, ca și finișul, sunt în orașul Zeanuri, și se ajunge și pe cel mai înalt vîrf din regiune, Gorbeia, care are 1.481m altitudine.

Dar să revenim la alergare. Aici, așadar, s-a organizat pe 7 octombrie, Campionatul European de Skyrace, parte a competiției pusă la cale de Federația Internațională de Skyrunning, care mai are circuite și în Oceania, America și Asia. În Țara Bascilor au fost prezenți 600 de alergători, inclusiv echipe naționale din țări cu tradiție precum  Spania, Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Rusia, Franța, Olanda, Portugalia etc.

La fete, a cîștigat clar Ingrid Mutter cu un timp de 3h:37min:47sec. La un minunt în spate a venit franțuzoaica Celia Chiron și pe locul trei Sheila Aviles Castano (Spania). Mai jos, imagini de la sosire.

De remarcat că, în proba băieților, clujeanul Gyorgy Szabolcs-Istvan a venit pe locul 6 la general, cu un timp de 3h:10min:06sec. Pe primul loc s-a clasat spaniolul Aritz Egea Caceres (3h:02min:55sec).

Toate rezultatele sunt disponibile aici.

Să mai spunem că noii campioni europeni, atît la feminin cît și la masculin, au fost premiați cu cîte 1.000 euro, o txapela (beretă tradițională bască) și un trofeu. Locul 6 s-a premiat cu 100 euro.

În încheiere, cîteva cuvinte despre skyrunning. Nu e un sport recunoscut oficial, ci mai curînd o disciplină atletică, fiind diferit de alergarea montană. Specific e și faptul că se desfășoară la altitudine și aici nu distanța parcursă contează în primul rînd ci dificultatea traseului (diferența de nivel și gradul de tehnicitate). Astfel, traseul trebuie să aibă o înclinare de cel puțin 30%, dar dificultatea cățărării să nu depășească gradul 2 (se folosește sistemul din alpinism).

Sunt patru probe clasice în skyrunning:

  • Kilometru Vertical (Vertikal K) – competiție cu 1000 metri diferență de nivel pozitivă între start și sosire (+/- 10% toleranță) și în care distanța dintre start și sosire să nu fie mai mare de 5 kilometri.
  • SkyRace – competiție cu minim 2000 metri diferență de nivel pozitivă sau curse care trec de altitudinea de 2000 metri, cu o distanță între 15 si 42 kilometri (+/- 5% toleranță) și mai puțin de 15% porțiuni asfaltate.
  • Ultra SkyMarathon – competiție care depășește parametrii impuși pentru SkyRace și cu peste 2500 metri diferență de de nivel pozitiv. Se participă individual, iar timpul limită trebuie să fie de sub 24 de ore.
  • SkySpeed – o competiție ținută pe scările din zgârâie-nori.

Federația Internațională de Skyrunning are 33 de membri (din tot atîtea țări), iar sub egida sa se desfășoară 202 concursuri (în 18 țări), iar numărul estimat al practicanților de skyrunning este de circa 50 de mii. Partenerul pe România al FIS este Asociația Skyrunning România – ASR, pe site-ul organizației putînd fi văzute cursele organizate sub egida sa în România, curse ce sunt incluse și în calendarul internațional.

Comments

comments

Previous

Mai tare ca Tanaka

Next

Se mai și moare în alergare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also