miercuri, noiembrie 29 2023

Doar două secunde i-au lipsit kenyencei Ruth Chepngetich să coboare sub 1h:04min pe distanța semimaratonului. Interesant este că sportiva kenyană este pregătită de antrenorul român Carol Șanta (și nu legitimată la Steaua, cum am relatat – n.r.).

Nu mai puțin de 4.000 de persoane au luat startul la semimaratonul N Kolay Istanbul, o competiție de categorie World Athletics Elite Label, care s-a desfășurat pe 4 aprilie în capitala Turciei.

A fost o vreme destul de închisă, cu un traseu umezit de ploaie, dar asta nu a împiedicat-o pe kenyanca Ruth Chepngetich să stabilească un nou record mondial, cu un timp de 1h:04min:02sec. Ea a îmbunătățit cu nu mai puțin de 29 de secunde precedentul record, stabilit în februarie anul trecut de către etiopianca Ababel Yeshaneh Brihane.

Revenind la Istanbul, trebuie spus că s-a alergat foarte tare, primele trei clasate coborînd cu toate sub un timp de 65 de minute, ceea ce reprezintă o premieră pentru un semimaraton feminin. Așadar, Chepngetich – care, la 26 ani, cîștigă a treia oară la Istanbul – a fost urmată de etiopianca Yalemzerf Yehualaw – 1h:04min:40sec şi de kenyanca Hellen Oibiri, dublă campioană mondială la 5.000 m, cu 1h:04min:51sec. 

De remarcat faptul că Ruth Chepngetich este pregătită de antrenorul român Carol Șanta (și nu legitimată la clubul Steaua București, cum am relatat eronat inițial, citînd chiar pagina de Facebook a clubului român – n.r.), la fel ca și altă atletă kenyancă, Joan Chelimo Melly, care a venit pe locul 4 la Istanbul, cu un timp de 1h:05min:09sec. La sfîrșitul anului 2019, Steaua înrola primele trei atlete din Kenya, inclusiv pe Melly, care erau eligible pentru a reprezenta în viitor România la întrecerile sportive (detalii aici).

Și cursa masculină a avut mai multe nume mari la start, însă aici rezultatele nu au fost ieșite din comun. În cele din urmă avea să cîștige kenyanul Kibiwott Kandie cu un timp de 59min:35sec (un nou record de cursă), el fiind urmat de compatrioţii săi Geoffrey Kamworor, la trei secunde, respectiv Roncer Kipkorir, la 11 secunde. Toate rezultatele sînt disponibile aici.

La cursă a participat și atletul român Nicolae Soare, care s-a clasat al 16-lea, cu un timp de 1h:04min:48sec.

Și dacă tot am amintit de sportivii români, să mai spunem că după un an și jumătate fără competiții, Denisa Dragomir a participat la Alanya Ultra Trail (tot în Turcia), unde a cîștigat cursa de cca 28km (Keykubat Mountain Run), cu un timp de 2h:46min:28sec (toate rezultatele aici).

În fine, mai trebuie amintit că în week-end a avut loc și Campionatul național de 10km șosea, desfășurat la Timișoara. Cei mai rapizi au fost Adelina Panaet (32min:44sec) și Alexandru Corneschi (30min:22sec).

Comments

comments

Previous

Lecțiile alergării: atitudinea pozitivă (I)

Next

Un altfel de ultramaraton

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also