miercuri, aprilie 24 2024

Alergătoarea britanică de ultra-maratoane, Elizabeth Hawker, a stabilit recent o performanță mondială, reușind să alerge din tabăra de bază a Everestului (circa 5360m altitudine) pînă în capitala Nepalului, Kathmandu, în mai puțin de trei zile.

Hawker a parcurs distanța de 320 kilometri în două zile, 23 de ore și 25 de minute, relatează Running Magazine.

Britanica are 35 de ani și este o fostă campioană mondială pe distanța de 100 de km. Ea a mai alergat și în 2007 traseul Everest-Kathmandu, propunîndu-și prin acest proiect să popularizeze alergarea în Nepal.

“Nepalul are un imens potențial pentru trail running, dar acesta nu e deloc un sport popular aici. Cursa mea e o încercare de a spune oamenilor că Nepalul e o destinație extraordinară pentru alergare”, a declarat ea într-o conferință de presă anterioară cursei.

În zona himalayană se organizează puține competiții de ultra-maraton, cea mai cunoscută fiind SoluKhumbu Trail, o cursă de circa 217 km și peste 15 mii de metri diferență de nivel. Această competiție a fost alergată anul trecut de Cristian și Șerban Chiurlea. Anul acesta s-a organizat prima ediție a Everest Trail Race, pe o distanță de 160 km, în șase etape.

– Dacă unii alergători sunt dispuși să înfrunte frigul, zăpada sau distanțele lungi, alții își asumă riscuri cu totul neobișnuite în timpul competițiilor. Astfel, participanții la semi-maratonul Masai Mara, din Kenya, au riscat ca în timpul alergării să se întîlnească cu animale sălbatice.

Cursa s-a desfășurat în Zona Lemek, una dintre cele mai mari rezervații sălbatice din Africa. “Traseul e indiscutabil diferit față de ceea ce întîlnești în mod obișnuit, asta pentru că în orice moment poți vedea animale sălbatice în apropiere sau chiar trecîndu-ți prin față“, a spus Jemima Chelegat, cîștigătoarea cursei feminine cu un timp… deloc rău: 1h:7min:07sec.

Comments

comments

Previous

De la Abibas la Ecco Biom. O istorie personală

Next

Welcome to the age of natural motion: Ecco Biom A

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also