sâmbătă, iunie 19 2021

Cartea asta a fost așteptată cu foarte mare nerăbdare de către fanii lui Mcdougall. Așteptată? Mai degrabă venerată și preamărită chiar înainte de a ieși de la tipar, precomandată și dorită cu mare pasiune.

nat

[de Florin Popa]

Deh, așa sunt fanii. Pariez că sunt mulți și pe aici, pe Alerg.ro. De fapt, pariez că toți cei care dau click pe Alerg.ro au citit „Born To Run” cel puțin o dată. Și dacă ai citit prima lui carte, invariabil te întrebi ce vei găsi în a doua. Continuarea alergării din Mexic? Nici vorbă.

Pentru neaveniți și pentru cei străini de lucrările lui McDougall, descrierea comercială a „Natural Born Heroes” nu face decât să vulgarizeze conținutul și să taie elanul: ”un mic grup de luptători de gherilă plănuiesc și execută cu succes răpirea unui general german în timpul celui De-al Doilea Război Mondial”. Și pentru ca lucrurile să fie și mai neinteresante, fac asta nu la Berlin ci în Creta, Grecia. Bleah, îți poți închipui ceva mai plictisitor de atât pentru oricine altcineva în afară de istorici? Mă îndoiesc.

nnDar citește primele 21 de rânduri și gata, asta a fost, ești complet absorbit – McDougall nu și-a schimbat stilul. Cartea îți stârnește curiozitatea, livrând suspans și întorsături de situații într-un echilibru dinamic pe care ai face mai bine să îl accepți decât să i te împotrivești.

Doar că de această data, cele peste 300 de pagini nu sunt un fluviu narativ care curge de-a lungul unei singure povești de bază, ci un supercocktail de trimiteri, evenimente și elemente surpriză, dozate într-un tempo ideal, de cursă lungă.

Da, povestea pare simplă, dar execuția este complexă. Încercând să (își) explice câteva din numeroasele cazuri reale de oameni obișnuiți transformați în ființe supranaturale (prin conjunctura evenimentelor, nu cu ajutorul efectelor speciale hollywoodiene), Mcdougall pune față în față poveștile mitologiei și relatările presei cotidiene.

Ce legătură are Hercule cu o directoare de colegiu american? Aici, niciuna. În carte însă, totul este legat: Hercule își învinge toți dușmanii iar doamna directoare rezistă unui psihopat înarmat cu o carabină, oprind cu mâinile goale un masacru.

În consecință, „Natural Born Heroes” este o colecție de cărți. Capitolele plictisitoare poate pentru unii, cele ce răscolesc arhivele prăfuite ale istoriei, sunt alternate cu pagini întregi de fiziologie umană și subiecte de interes major pentru cei interesați de atletism. Povestea succesului faimosului triatlonist Mark Allen sau detaliile profunde ale dietei perfecte pentru alergătorii de anduranță sunt doar două din numeroasele aspecte pe care McDougall le acoperă în carte.

A fi atlet nu este un dar rezervat exclusiv aleșilor genetic sau social, ci un drept al omenirii, al fiecăruia dintre noi. Cel puțin această este concluzia extrasă în urma parcurgerii paginilor cărții, concluzie pe care autorul ți-o impune atât ca epifanie cât și că recomandare de viață. Și oricât de mult am încercat să găsesc hibe în logica și argumentația lui McDougall, a trebuit să mă recunosc copleșit de onestitatea și valabilitatea informațiilor scrise negru pe alb.

Natural Born Heroes” este o carte despre o răpire, dar nu a unui general. Este o carte despre răpirea spiritului uman. Și, desigur, despre returnarea lui proprietarului de drept.

Cartea “Natural Born Heroes” de Christopher McDougall este disponibilă în România, în limba engleză, prin www.books-express.ro și costă 76,74 lei. Până la 31 decembrie 2015, cititorii Alerg.ro beneficiază de 20% discount atât la achiziționarea cărților dorite cât și la restul de produse oferite de Books Express (agende, filme, jucării, cadouri). Pe www.books-express.ro alegeți produsele dorite și urmați pașii normali pentru o comandă. Pentru aplicarea reducerii introduceți codul ALERGEXIST pe pagina Coș Cumpărături, în câmpul Cod reducere.

Comments

comments

Previous

Concurs. Participă la Maratonul Internațional Brașov

Next

Sorții au decis. Maratonul Internațional Brașov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also