miercuri, aprilie 17 2024

S-a alergat neașteptat de tare la semimaratonul Brașov Intersport. În plus, numărul mare de participanți (inclusiv mulți sportivi profesioniști) ca și organizarea foarte bună arată că în alergarea montană din România standardele devin tot mai înalte.

Brasov

E longilin, cu un fuleu lung, chiar și pe pante înaintează cu pas egal, mișcând energic din brațe, ridicând genunchii. Fuge tare, nu se joacă. Moldoveanul Vitalie Gheorghiță a dominat clar cursa de 21 de km a semimaratonului Brașov Intersport, pe care a câștigat-o cu un timp excelent: 1h:15min:05sec. El a reușit să îl învingă pe campionul național al României în proba de 10.000 metri, Nicolae Soare, care a venit la 37 de secunde în spate.

Indiscutabil, cursa de la Brașov marchează un moment în fenomenul de trail running din țară. Este, cred că nu greșesc, prima competiție de acest gen în care sportivii profesioniști participă în număr mare și domină categoric. Câștigătorul la băieți este un alergător care are PB un 1h:04min:24sec la semimaraton pe plat sau 29min:46sec pe 10.000m. Soare, după cum am spus, este unul dintre cei mai buni alergători români în probele de fond și cros.

La fete a câștigat sportiva de la Rapid, Alina Petrescu, cu un timp de 1h:28min:53sec, urmată de Elena Moagă (CS Pandurii Târgu Jiu) și de Daniela Cârlan, una dintre cele mai bune maratoniste din țară.

Și în proba de cros au câștigat sportivi (semi)profesioniști, chiar dacă aceștia nu sunt neapărat alergători. La băieți s-a impus Paul Pepene, campion la schi fond, care a profitat de faptul că Ciprian Bălănescu (campion național la triatlon) a rătăcit traseul cu puțin timp înainte de finiș. La fete a câștigat junioara Andreea Alina Pâșcu (Pandurii Tg Jiu), campioană națională la cros.

Dincolo de prezența numeroasă a sportivilor profesioniști, mai trebuie spus că la semimaratonul Brașov Intersport au participat, la amândouă probele, nu mai puțin de 853 de alergători. Este o cifră bună pentru o competiție aflată abia la ediția a doua, care răsplătește eforturile Asociației Cetatea Brașovului, ce a asigurat condiții foarte bune de concurs: traseu bine marcat, voluntari inimoși, apă și alimente din plin la punctele de hidratare, numerotarea kilometrilor, paste la finiș. La toate acestea s-a adăugat și vremea perfectă pentru alergare (senin, nu cald, nu rece).

Clasamentul final este disponibil aici.

Am tot menționat faptul că la Brașov au fost parcă mai mulți alergători profesioniști și semi-profesioniști (distincția merită o discuție amplă, separată) ca niciodată.

Să fi contat premiile? Cred că doar într-o oarecare măsură. Sponsorii nu se înghesuie încă să sprijine competițiile de alergare, iar la Brașov premiile au fost cel puțin decente (bani doar la semimaraton, pentru câștigători, în rest produse. Într-o evaluare personală, premiul pentru primul venit a fost de circa 1000 de euro, ceea ce – după știința mea – nu s-a mai acordat până acum la o cursă similară în România.

Pe lângă bani, mai este un lucru de remarcat la Brașov și care mi-a fost confirmat de unul dintre antrenorii lotului de atletism juniori. Acesta a venit la Brașov cu o trupă consistentă de alergători spunând că elevii săi au nevoie de concursuri, pentru a suplini lipsa competițiilor din calendarul oficial, al Federației Române de Atletism.

Se pare că a venit vremea unei apropieri, a unei colaborări între ”oficialii” FRA și organizatorii de competiții de alergări de masă din România. Lucrul acesta se întâmplă deja la cursele de afară, acolo unde participarea numeroasă, expunerea media și premiile consistente mulțumesc pe toată lumea: organizatori, sponsori, sportivi profesioniști și, desigur, pe participanții amatori.

E de dorit ca asta să se întâmple și la noi. Semimaratonul Brașov e un prim pas reușit în acest sens.

Foto: Kelemen Attila

Comments

comments

Previous

Un om de afaceri va conduce FRA

Next

Plăcere, disperare și iar plăcere. Și drăcușori!

10 comments

  1. o mica erata: la feminin la Cros cursa a fost castigata de o junioara Piscu, Andreea Alina, care a venit cu 7 min in fata Florentinei Buga, fara ca Flory sa fi avut mai putine merite, mai ales ca s-a ales si cu o cazatura destul de urata. Amandoua fetele merita toata lauda:)

  2. Foarte bun articolul, si categoric ai dreptate. Cand am vazut timpii realizati m-am gandit ca trebuie sa fie profesionisti castigatorii.
    Oricum, cu mici bucati mai abrupte, tot traseul s-a pretat foarte bine la alergare in viteza. O placere sa alergi pe un asa traseu

  3. Și întreg parcursul a fost mai ușor decât anul trecut, cel mai probabil din cauză, cu excepția unei foarte mici porțiuni, a avut mai puțin noroi.
    Mă bucur să văd că alergarea montană e luată în serios și de profesioniști și să sperăm că o să-i vedem din ce în ce la tot mai multe curse.

  4. Nice article thanks Marian, as a sponsor it was a pleasure to witness these guys in action they are so committed to the sport and set a fantastic standard for themselves which reflects in the organization. A special thanks to all of the volunteers who give up there time to make sure sport for everyone is accessible and people are well looked after Bravo!!! If I look at this competition compared to many from my home country Australia this is as good if not better, and I can not wait until next year, thanks to all involved.
    Gavin from http://www.sportsworld.ro

  5. O cursa marca „As. Cetatea Brasovului” – bravo!
    Acum, mai ramane sa se intre in „normalitate” prin:
    – clasificarea separata a ELITELOR=sportivii de club, atleti profesionisti sau semiprofesionisti
    – impartirea amatorilor pe categorii de varsta, in concordanta cu nr. de participanti (de ex. 20-24, 25-29, 30-34, 35-39, 40-49, +50)
    – excluderea elitelor din clasamentul pe categorii de varsta
    Evident ca elitele vor concura pt. premii valorice, iar amatorii pt. premii simbolice.
    Simplu. 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also